Τα ελληνικά ομόλογα εγκλωβισμένα στη «νέα κανονικότητα»
Μια «νέα κανονικότητα» αναζητά η διεθνής αγορά ομολόγων προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού και στη λιγότερη ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα ελληνικά ομόλογα είναι εξαιρετικά ευάλωτα, καθώς δεν έχουν ανακτήσει ακόμη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης που να τα τοποθετεί στις ασφαλείς επενδύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (μηνιαία αύξηση 0,5% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και ετήσια αύξηση 2,1%) τροφοδότησε πωλήσεις στα αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ να ανέρχεται στο 2,9%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε χθες στο 4,5%, από 3,6% την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς εκτινάχθηκε χθες στις 375 μονάδες βάσης, 80 ολόκληρες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη.
Στο ελληνικό πενταετές ομόλογο, η απόδοση αυξήθηκε στο 3,8%, από 2,9% στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ το επταετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου με απόδοση 3,5% κατέγραψε χθες απόδοση άνω του 4,1%.
Συνήθως όταν οι τιμές διορθώνουν τόσο πολύ οι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες και αγοράζουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κανόνας αυτός μέλλει να καταδειχθεί εάν θα ισχύσει και στην περίπτωση των ελληνικών χρεογράφων. Αυτό διότι, πέραν από το διεθνές κλίμα, το ελληνικό ρίσκο είναι συνδεδεμένο και με τους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυξημένοι στα μάτια των επενδυτών λόγω των υποθέσεων της Novartis και του ζητήματος του Μακεδονικού.
Άλλωστε δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως πολλοί επενδυτές που την παρελθούσα Πέμπτη αγόρασαν το επταετές ομόλογο το πούλησαν σε χαμηλότερη τιμή έως τη Δευτέρα.
Αυτές οι ανησυχίες αναμένεται άλλωστε να μεταφερθούν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικούς τραπεζίτες.