ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «παίκτες»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο (π.χ. PSD II) έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους αρκετοί νέοι «παίκτες», οι οποίοι έχουν, μάλιστα, το πλεονέκτημα ότι ξεκινούν από την αρχή χωρίς να κουβαλούν «βαρίδια» του παρελθόντος.

Αυτοί οι νέοι «παίκτες» αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις ψηφιακές συσκευές προκειμένου να προσφέρουν μία βελτιωμένη εμπειρία στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, με μεγάλη έμφαση να δίνεται κατ’ αρχήν στον κομμάτι των πληρωμών.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο κατηγορίες: οι εταιρείες που έχουν έδρα στη χώρα μας και εκείνες που έρχονται από το εξωτερικό.

Στην πρώτη κατηγορία, ο πιο «παλιός» από τους νέους «παίκτες» είναι η Viva Payments, η οποία προσφέρει στην ελληνική αγορά ένα ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ένα αρκετά ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν POS για τη διεκπεραίωση πληρωμών με κάρτα. Η Viva Payments έχει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ένα από τα δύο σχήματα που έχουν αποκτήσει αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους άδεια.

Το έτερο σχήμα που έχει λάβει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος είναι η Τώρα Wallet, η οποία αποτελεί θυγατρική του ΟΠΑΠ και είναι ουσιαστικά η εξέλιξη της Payzone. Η Τώρα Wallet δεν έχει ακόμη δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ως φορέας ηλεκτρονικού χρήματος, αλλά το πλάνο της είναι το λανσάρισμα ενός ψηφιακού πορτοφολιού, ενώ, όπως είναι προφανές, θα αξιοποιηθούν όλες οι συνέργιες με τον ΟΠΑΠ, ιδίως όσον αφορά το εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων του τελευταίου.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αίτημα για άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος έχουν καταθέσει τόσο ο όμιλος ΟΤΕ όσο και η Cardink. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ έχει συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα όσον αφορά τη Cosmote Prepaid MasterCard, ενώ η Cardlink διαθέτει αυτή τη στιγμή το πιο εκτεταμένο δίκτυο εγκατεστημένων POS στην ελληνική αγορά.

Fintech startups

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων «παικτών», κυρίως startups από την Ευρώπη, τα οποία, όμως, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια. Το πρώτο fintech startup που έκανε αισθητή -έστω και εξ αποστάσεως- την παρουσία του στην ελληνική αγορά ήταν η γερμανική Ν26, η οποία ξεκίνησε από το λανσάρισμα μία prepaid κάρτας πληρωμών και εξελίσσεται σε ένα τραπεζικό ίδρυμα που αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες και δη εκείνες που σχετίζονται με τις φορητές συσκευές.

Πάντως, η startup που δείχνει να έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών είναι η βρετανική Revolut, η οποία εκτιμάται ότι έχει φθάσει να έχει περίπου 60.000 συνδρομητές, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες αγορές της. Η Revolut, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών και των καρτών, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία τοπικού γραφείου, ενώ ο στόχος είναι το πελατολόγιο της να φθάσει τις 300.000 μέσα στην επόμενη διετία.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης