ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να βρεθεί λύση για την ανακεφαλαίωση

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να βρεθεί λύση για την ανακεφαλαίωση
Σκεπτικός ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ Γιάννης Κολετσίδης

Μέρα με την μέρα πάει πίσω ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν και συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει επέλθει ακόμη, για μια σειρά «καυτών» ζητημάτων.

Οι επαφές στην Αθήνα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών (οικονομικό επιτελείο, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος) εντείνονται, όπως και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η έλευση σήμερα των... μεγάλων της κουάντρικα (Κοστέλο- Κομισιόν, Ρέφερ-ΕΚΤ, Τζιαμαρόλι-ESM, Βελκουλέσκου-ΔΝΤ) θα επιταχύνει εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες που μπορεί να έχουν σκαλώσει στα γρανάζια των τεχνικών κλιμακίων. Πηγές προσκείμενες στο ΤΧΣ εκτιμούσαν ότι το σχέδιο νόμου θα έρθει στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς πια «τελειώνει ο χρόνος». Ο νόμος, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να ψηφιστεί σύντομα και πριν τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα ανακοινώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς).

Το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί στις 15 του μήνα, ενώ η επόμενη ημερομηνία – σταθμός ήταν η σημερινή ημέρα, που παρήλθε επίσης. Πιθανότατα η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην αυριανή σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία BRRD, που εισάγει τη διάσωση μίας τράπεζας εκ των έσω (bail in), δηλαδή τους μεταβατικούς κανόνες εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων που προβλέπουν τη συμμετοχή των μετόχων και ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 η οδηγία θα ισχύει πλήρως και θα περιλαμβάνει και τους ομολογιούχους υψηλών τίτλων και τις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ).

Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior bonds) είναι από τις «καυτές πατάτες», καθώς τόσο οι τράπεζες και οι επενδυτές, όσο και οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν το modus vivendi για το αν κα με ποιο τρόπο θα προβλέπεται η εμπλοκή τους στην ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπαγωγής κάποιας τράπεζας σε καθεστώς εξυγίανσης.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, αλλά και το ΤΧΣ εκτιμούσαν ότι αυτό το νομικό αγκάθι θα λυθεί από τις προτάσεις επαναγοράς υβριδικών τίτλων, ομολόγων χαμηλής και υψηλής εξασφάλισης. Μια κίνηση που ξεκίνησε η Πειραιώς και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, καθώς η ενεργητική διαχείριση παθητικού δεν συνιστά υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές ή την απομείωση της αξίας τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της είχε χθες, τηλεδιάσκεψη με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp), καθώς παραμένει το ζήτημα με την αντιμετώπιση των προνομιούχων μετοχών που διατηρεί το δημόσιο σε Εθνική και Eurobank (Alpha και Πειραιώς τις έχουν αποπληρώσει). Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές προσανατολίζονται στην απόφαση μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες σε περίπτωση υποχρεωτικής εξυγίανσης (resolution) μιας τράπεζας, η οποία δεν θα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί από ιδιώτες επενδυτές. Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, η ΤτΕ καλείται να περιγράψει συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της υπό αναδιάρθρωσης τράπεζας, πώς θα γίνει το bail in, πώς θα προκύπτει η αξία σε περίπτωση που π.χ. καταθέσεις πρέπει να μετατρέπονται σε μετοχές, όπως συνέβη στην Κύπρο) κοκ.

Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ (ν. 3864/2010), ενσωματώνοντας την οδηγία BRRD, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες του Ταμείου σχετικά με τον έλεγχο και την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016.