Οι θεσμοί φοβούνται την πολιτική αστάθεια
Μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα εκφράζουν στελέχη των θεσμών. Το μήνυμα αυτό άλλωστε εξέπεμπε εμμέσως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί κατά την 48ωρη παραμονή του στην Αθήνα.
Η αναφορά «δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα» ή η επωδός πως η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της πορείας, έγιναν προκειμένου να καταδειχθεί πως η κυβέρνηση και η χώρα δεν πρέπει να απολέσουν το μεταρρυθμιστικό momentum.
Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM συμφώνησαν να επισπευστεί η κάθοδος των κλιμακίων τους στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η προετοιμασία για την κρίσιμη τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν σε 12 ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα και εν συνεχεία στις 26 Φεβρουαρίου θα καταφθάσουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM ).
Από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο που θα εκκινήσουν την 1η Μαΐου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο επαναυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019, αλλά και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, αφού πρώτα δρομολογηθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και σήμερα κάποια από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης παραμένουν ανοικτά, καθώς οι θεσμοί και το EuroWorking Group περιμένουν πρόσθετη πρόοδο. Στους πλειστηριασμούς αναμένουν την πανελλαδική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 21 Φεβρουαρίου, για το Ελληνικό αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναμένουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Τέλος, οι θεσμοί επί αθηναϊκού εδάφους δεν θα ασχοληθούν μόνον με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταμνημονιακή περίοδο και την ελάφρυνση του χρέους.