Η αγορά ηλεκτρισμού ανοίγει από το Αμύνταιο
Η άρνηση των Βρυξελλών να δοθεί παράταση στη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είχε φέρεις σε δύσκολη θέση τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας, καθώς η μονάδα απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Όμιλος Μυτιληναίος ήρθε να δώσει μια λύση στο ζήτημα που θα στηρίξει τη ΔΕΗ, τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή και θα βγάλει και την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.
Η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος προβλέπει την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου με αντάλλαγμα τη σύναψη μιας μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Μυτιληναίος είπε πολύ πρόσφατα ότι για να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, πρέπει να πέσουν πραγματικά χρήματα στο τραπέζι. Κι αυτό ουσιαστικά κάνει η πρότασή του, καθώς δείχνει το δρόμο για ουσιαστική λύση με επενδύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη διάσωση της ΔΕΗ.
Η εν λόγω πρόταση είναι ριζοσπαστική, καθώς αλλάζει τα δεδομένα, επιτρέποντας σε μια μονάδα που δεν είχε κανένα μέλλον να διασωθεί και να γίνει βιώσιμη.
Ειδικότερα, στη βάση της πρότασης η Μυτιληναίος θα καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, υπογράφοντας με τη ΔΕΗ σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030 για 300 έως 400 μεγαβάτ και συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Η κατασκευή των έργων αναβάθμισης θα μπορούσε να ξεκινήσει δε άμεσα από τη ΜΕΤΚΑ.
Η πρόταση παρουσιάζει με σαφήνεια το σχέδιο για το πώς θα πρέπει να διασωθεί η ΔΕΗ και κυρίως να στηθεί η ενεργειακή αγορά του μέλλοντος, ήτοι με μία ΔΕΗ ανταγωνιστική, αλλά και με βιομηχανικούς παίκτες που θα κινούνται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως η σύμβαση μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, ήτοι να αφαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.