ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για το χρέος

Reuters

Στο Eurogroup επικρατεί πλέον η αντίληψη ότι προκειμένου να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα η Αθήνα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του σχεδιασμού των πολιτικών της μεταμνημονιακής εποχής, προκειμένου η οικονομία της να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανησυχία όλων πλέον είναι το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της και πότε θα αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Το Eurogroup θα περιμένει τον ερχόμενο Απρίλιο το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης», έτσι ώστε στη βάση αυτού να κτιστεί μια «συμφωνία κυρίων», χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για το πλεόνασμα ως το 2022. Ενδεχομένως όμως να τεθούν και παράλληλοι στόχοι (π.χ. για τη μείωση της ανεργίας) που θα πρέπει η Ελλάδα να πετύχει εφαρμόζοντας το δικό της μείγμα πολιτικής.

Σε ότι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, αυτή θα εξαρτηθεί επίσης σε έναν βαθμό από το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στόχος των Ευρωπαίων είναι με αυτό να «πειστεί» το ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σε συνδυασμό με όσα μέτρα ελάφρυνσης συμφωνηθούν καθιστά το χρέος βιώσιμο.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών το Ταμείο έχει σε μεγάλο βαθμό «χαλαρώσει» μετά το καλοκαίρι και αυτό δημιουργεί προσδοκίες πως θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Ορόσημο φαίνεται να είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου, καθώς στόχος όλων των πλευρών είναι να είναι όλα έτοιμα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Μέσα στην εβδομάδα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, ήτοι η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Στη βάση αυτή είπε πως οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα επιτάχυναν την τεχνικές διεργασίες για την υπόθεση του χρέους. Ωστόσο, αποσαφήνισε πως το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν σχετίζεται με το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά με το πότε οι Ευρωπαίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Η δίκη μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Μάρεϊ και αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν θα κάνει κοινή ανάλυση βιωσιμότητας με τους θεσμούς, αλλά ξεχωριστή. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης