Τσακαλώτος: Μετάβαση από το πρόγραμμα των θεσμών, στο ελληνικό πρόγραμμα
Ως «αρκετά καθαρή» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο υπουργός αποσαφήνισε πως αυτό που επιδιώκεται είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς που η επιτήρηση των δανειστών είναι εκείνη που προσδιορίζει το πώς γίνονται τα πράγματα – όπως σήμερα- σε ένα καθεστώς επιτήρησης που το πως θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται από την Ελλάδα.
«Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση (...) που θα έχουμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε. Σιγά σιγά η επιτήρηση θα μειώνεται», είπε. Τόνισε πάντως πως δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, καθώς την επόμενη μέρα θα υπάρχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και κοινωνικών παρεμβάσεων, ιδιοκτησίας της ελληνικής πλευράς.
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Κοστέλο σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις σε βάθος δεκαετίας ο υπουργός είπε πως εντός της ΕΕ «υπάρχει αυτό που λέει ο Κοστέλο», αλλά υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην ευρωζώνη που λένε αρκετά με λιτότητα.
Για την υπερβολική φορολόγηση ο υπουργός ανάφερε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε 3,5 δισ. ευρώ μείωση φόρων παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και στα αναπτυξιακά αντίμετρα που κέρδισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Στο ερώτημα αν αισθάνεται σήμερα λιγότερο Αριστερός ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι».
Ερωτηθείς σχετικά με την «αποβολή» του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την οποία ζήτησε το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι και στο παρελθόν και τώρα υποστήριζε πως «αν διαλυθεί η ευρωζώνη θα είναι ο κήπος του εθνικισμού» και όχι καλύτερα για τα ασθενέστερα στρώματα.
«Είναι εντελώς νόμιμο να γίνεται συλλαλητήριο για οτιδήποτε πιστεύει ο κόσμος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της πΓΔΜ. Ζήτησε ωστόσο να σκεφτούν ότι παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το βόρειο γείτονα.
Σημείωσε δε, θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.