Νέα όπλα κατά του οικονομικού εγκλήματος αποκτούν οι Εισαγγελείς
«Φοροράμπο» θα διενεργούν από τα μέσα Μαρτίου 2018 ειδικές έρευνες για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε τη Δευτέρα η Βουλή και με το οποίο το σημερινό ΣΔΟΕ μεταλλάσσεται σε υπηρεσία η οποία θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό Οικονομικών και θα καθοδηγείται και θα συντονίζεται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Τα στελέχη της «Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος», όπως θα ονομάζεται το νέο ελεγκτικό σώμα, θα διενεργούν έρευνες, προκαταρκτικές εξετάσεις ή προανακρίσεις για την εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών οικονομικών εγκλημάτων, αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν.
Η θεσμική ιδιαιτερότητα του νέου φορέα έχει προβληματίσει νομικού κύκλους που φοβούνται πως το νέο Σώμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όργανο για στοχευμένους ελέγχους με πολιτικά κίνητρα. Δικαστικές πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν πως ο νέος φορέας θα είναι αποκλειστικά ελεγκτικός βραχίονας που θα διευκολύνει το έργο των Εισαγγελέων και ως εκ τούτου θα είναι ανεξάρτητος όσο και οι ίδιοι οι Εισαγγελείς.
Ο νέος νόμος προβλέπει πως οι «φοροράμπο» κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, θα έχουν την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων, θα προβαίνουν στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων και θα διενεργούν έρευνες επί φορολογικών δεδομένων, που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών.
Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για το εάν πράγματι διεπράχθη φοροδιαφυγή ή όχι, θα εξακολουθούν να τον έχουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προς τις οποίες η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα διαβιβάζει τα πορίσματά της, για επανέλεγχο, για την έκδοση πράξεων επιβολής φόρων-προστίμων και την είσπραξη.
Οι θέσεις των 135 ελεγκτών της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα καλυφθούν με αποσπάσεις στελεχών από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το ΣΔΟΕ τα οποία μετακινήθηκαν στην παλαιά Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.