ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τρεις βασικές παρεμβάσεις η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΕΡΑ

Με τρεις παρεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί ήδη από το Μάιο του 2016 και αποκρυσταλλώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο του 2017 θα δρομολογήσει τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη.

Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν τη χρησιμοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα «ANFA» και «SMP» ύψους 13 δισ. ευρώ περίπου για τη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος, την μερική αποπληρωμή δανείων του «επίσημου τομέα», ήτοι δανείων των κρατών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ και την περαιτέρω εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF, με επιμήκυνση της μέσης σταθμικής τους διάρκειας.

Κοινοτικός αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι παρεμβάσεις για το χρέος θα αποσκοπούν ουσιαστικά στο να ελαφρύνουν τις ετήσιες πληρωμές που θα κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της μέσα στη δεκαετία 2020 -2030.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος, δηλαδή τα ρήματα που θα πρέπει να καταβάλει για αποπληρωμή χρέους, θα αυξηθούν σημαντικά μετά το 2022 και για το λόγο αυτό έχουν ήδη εξεταστεί λύσεις από τον ESM για την ελάφρυνση των σχετικών βαρών.

Ειδικότερα:

Το 2023 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 9,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου. (GLF Loans).

Το 2024 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 8,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2025 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 7,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2026 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2027 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2028 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 7,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2029 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το 2030 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της Ελλάδος θα ανέλθουν σε 7,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στον EFSF και τα 2,6 δισ. ευρώ στα κράτη της ευρωζώνης, για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Δεδομένου ότι από το τρίτο πρόγραμμα του ESM αναμένεται να μείνουν αδιάθετα 27,4 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος, υπάρχουν ήδη εισηγήσεις που αναφέρουν πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ώστε να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των διακρατικών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ (συνολικά 20,8 δισ. ευρώ στο διάστημα 2023-2030).

Μια άλλη εισήγηση προβλέπει πως μέρος ή το σύνολο από τα ομόλογα του EFSF ύψους 18,4 δισ. ευρώ που ωριμάζουν μεταξύ 2023-2030 θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς αποπληρωμή στο μέλλον.

Άλλα σενάρια φέρουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMP και ANFA) και τα οποία είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές οπωσδήποτε χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, να δίνονται για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εναπομείνασας αξίας 10 δισ. ευρώ περίπου.

Ερωτηματικό παραμένει το εάν οι λύσεις αυτές, που είναι ήδη γνωστές, θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ. Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου από την Ουάσιγκτον επανέλαβε πως αν και έχει γίνει πρόοδος δεν έχει υπάρξει ακόμη κοινό έδαφος για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος μεσοπρόθεσμα. «Δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο», είπε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης