Προληπτικό πλαίσιο στήριξης για τη μετά το Μνημόνιο εποχή θέλουν οι Γερμανοί
Το σενάριο του προληπτικού πλαισίου στήριξης μετά το τρίτο Μνημόνιο, συζητήθηκε στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε χθες στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν σε Έλληνες και Γερμανούς τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι πως είναι προτιμότερο μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου να υπάρχει ένα προληπτικό πρόγραμμα μιας κάποιας μορφής που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά θα παρέχει τα απαιτούμενα εχέγγυα ομαλής και φθηνής χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με όρους τραπεζικούς, η απουσία προγράμματος στήριξης σε συνδυασμό με την παραμονή των ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλές βαθμίδες αξιολόγησης κόβει απευθείας από τις 21 Αυγούστου 2018 την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και τις ρίχνει ξανά στην ακριβή λύση του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA.
Από τους εκπροσώπους της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας τονίστηκε παράλληλα η ανάγκη απόλυτης συνεννόησης με τους εταίρους, για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργίας απλών κανόνων προσέλκυσης επενδύσεων.
Στο γεύμα εργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών.
Από την ελληνική πλευρά δόθηκε βάρος στην παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα μετά τη μακρά περίοδο της ύφεσης και αναλύθηκαν οι θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι τώρα.
Η απόβαση ελλήνων τραπεζιτών και βιομηχάνων στα κεντρικά της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη ήταν η σημαντικότερη μέχρι τώρα επιχείρηση διασύνδεσής τους με τον γερμανικό χώρο. Στις εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ για την ελληνική οικονομία καταγράφεται τελευταία μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γερμανικής θέσης στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Αξελ Βέμπερ, που έφυγε έπειτα από μετωπική σύγκρουση για τη διαχείριση της ευρωκρίσης από την ΕΚΤ, ο Βάιντμαν πέρασε στους Γερμανούς την ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, έχοντας βλέψεις ακόμη και για τη διαδοχή του στην ΕΚΤ.