ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Κρίσιμο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Μείζονος ενδιαφέροντος είναι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την παλαιά υπόθεση της «μη επωφελούς αξιοποίησης» 28 ακινήτων.

Η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο άρθρο 399 του νομοσχεδίου προβλέπει πως συμβάσεις που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, αναφορικά με την αστική ή ποινική ευθύνη και των μελών του εν λόγω Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Η επεξεργασία του κειμένου έχει περάσει από σαράντα κύματα, με συνεχείς διεργασίες και ζυμώσεις, στην κατεύθυνση πάντα της απεμπλοκής των έξι μελών του Συμβουλίου από ποινικές ή αστικές ευθύνες.

Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα, καθώς διάταξη για την άρση του αξιοποίνου υπήρξε και στο παρελθόν, ψηφίστηκε μάλιστα από την παρούσα κυβέρνηση το 2016 και είναι σε ισχύ, πλην όμως στην πράξη η επιρροή της δεν ήταν καθοριστική στη μακρά ποινική περιπέτεια των εμπλεκομένων. Το νήμα της ιστορίας αυτής ξεκινά από την εισαγγελική πρόταση του κ. Ανδρέα Καραφλού για παραπομπή των έξι στο εδώλιο, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών.

Την εξέλιξη της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες ανέκοψε η αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την υπεράσπιση των έξι. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί πάλι στην Εισαγγελία Εφετών, για να χρεωθεί εκ νέου στον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό, τον κ. Καραφλό. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συναντά την υπόθεση στον θάλαμο αναμονής του νέου βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει ασφαλώς υπό νέα σύνθεση για παραπομπή ή μη των έξι.

Η διάταξη του 2016 Το ενδιαφέρον είναι ότι οι κατηγορούμενοι για απιστία εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων μάλιστα οι τρεις αλλοδαποί (Ιταλός, Ισπανός, Σλοβάκος), έχουν επανειλημμένως προτάξει ενώπιον των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών το «όπλο» της διάταξης του 2016. Την πρώτη φορά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, τη δεύτερη ενώπιον του Αρείου Πάγου και την τρίτη ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού, που πρότεινε εκ νέου «εδώλιο».

Η μοναδική φορά κατά την οποία έλαβαν απάντηση ήταν η τελευταία. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο εισαγγελικός λειτουργός εξαπέλυσε πυρά κατά της διάταξης, εκτιμώντας – χονδρικά – ότι είναι φωτογραφική, συνιστά προσπάθεια αμνήστευσης του αξιοποίνου των εμπειρογνωμόνων και θα πρέπει να κριθεί ως αντισυνταγματική.

Νομικές πηγές επισημαίνουν ότι βαραίνει ιδιαίτερα το εν αναμονή βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο μπορεί να κρίνει αυτεπαγγέλτως τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται άνευ απροόπτου τη Δευτέρα.