Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φορολοταρία ζητεί το Ποτάμι
Σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας της φορολοταρίας και των κληρώσεων που διενέργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει το Ποτάμι ζητώντας να παρέμβει για το θέμα ο Εισαγγελέας.
Σύμφωνα με το Ποτάμι μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές. «Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Στη βάση αυτή τονίζει πως σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. «Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!», τονίζεται σχετικά από το Ποτάμι.
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης αναφέρουν πως η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Για τους παραπάνω λόγους, το Ποτάμι ζητά την άμεση δημοσιοποίηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχείων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας, τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα/εταιρεία που ανέλαβε τη διενέργεια των κληρώσεων και τον τρόπο επιλογής του και τη συνεισφορά του φορέα/εταιρείας στον σχεδιασμό, αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και τη συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Το Ποτάμι ζητά επίσης την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων, τα πρόσωπα που κέρδισαν στις κληρώσεις και την ενδεχόμενη σχέση των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων και την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων, προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων.
Όπως έχει αποκαλύψει το CNN Greece το έργο της φορολοταρίας δόθηκε με απευθείας ανάθεση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), έναντι 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση Τσακαλώτου που υπεγράφη στις 30 Νοεμβρίου – λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της πρώτης κλήρωσης- η ηλεκτρονική κληρωτίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων θα χρησιμοποιείται ως τμήμα της διαδικασίας της κλήρωσης των λαχνών που αντιστοιχούν στις συναλλαγές του έτους 2017 με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή αλλού ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
H διαδικασία
Η ηλεκτρονική εφαρμογή δέχεται το συνολικό πλήθος των λαχνών που συμμετέχουν στην κλήρωση, καθώς και το πλήθος των λαχνών που κληρώνονται και επιστρέφει ισάριθμο πλήθος τυχαία επιλεγμένων αριθμών χωρίς επανάληψη στο εύρος από ένα έως τον πληθάριθμο του συνόλου των λαχνών που συμμετέχουν στη κλήρωση.
Για τη διασφάλιση της τυχαιότητας στην επιλογή των αριθμών η εφαρμογή αξιοποιεί την παραγωγή τυχαίων αριθμών από κρυπτογραφικά ασφαλείς γεννήτριες ψευδοτυχαίων αριθμών των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι ευρέως αποδεκτή και τεκμηριωμένη. Οι αλγόριθμοι αυτοί εγγυώνται ότι το αποτέλεσμα που παράγουν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ούτε να προβλεφθεί.
Βάσει των προδιαγραφών που έχουν θέσει η ΑΑΔΕ και η ΓΓΠΣ η εφαρμογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων διασφαλίζει αφενός πως οι κληρωθέντες αριθμοί φυλάσσονται διατεταγμένοι σύμφωνα με τη σειρά της κλήρωσης, αφετέρου πως αποθηκεύονται τα φίλτρα τυχαιότητας κάθε κλήρωσης, ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή της κλήρωσης αν αυτό απαιτηθεί.