Βαρόμετρο τα stress tests των τραπεζών για την άρση των capital controls
Μπορεί η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών να θεωρείται ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2018, ωστόσο ο «οδικός χάρτης» που έχουν καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και οι θεσμοί, εμπεριέχει αυστηρές προϋποθέσεις για την χαλάρωση και την άρση των capital controls, οι περισσότερες εκ των οποίων θα εκπληρωθούν το 2019 και όχι εφέτος.
Ένας παράγοντας που δεν υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιδιώξεις για πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο είναι η πορεία των επίπεδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Το 2017 επέστρεψαν στις συστημικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας στα 123 δισ. ευρώ το συνολικό απόθεμα καταθέσεων, όταν το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα 160 δισ. ευρώ!
Ωστόσο, δεδομένου ότι ανάμεσα σε Φεβρουάριο και Μάιο 2018 θα διενεργηθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών (που θα γίνουν γνωστά στα τέλη Μάιου) η ταχύτητα επιστροφής των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να είναι αργή τους πρώτους μήνες του έτους και τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Ευρύτερα, έως το Μάιο το περιβάλλον γύρω από τις τράπεζες μάλλον θα είναι ασταθές, ειδικά ένα συνεχιστούν τα προβλήματα με τους πλειστηριασμούς και καθυστερήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Τα ενδιάμεσα στάδια
Για να υπάρξει αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στο εσωτερικό και ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό θα πρέπει σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχουν σωρευτικά επιτευχθεί μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτές σχετίζονται με τα εξής:
- Ευρεία οικονομική ανάκαμψη, όπως αντανακλάται στη διαρκή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών (π.χ. συνεχείς θετικές εξελίξεις σε κατανάλωση, απασχόληση, εξαγωγικές επιδόσεις) και της εμπιστοσύνης (π.χ. δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων).
- Περαιτέρω σταθερή βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, όπως προκύπτει από σταθερά θετικούς ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
- Μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και βελτίωση άλλων δεικτών λειτουργικής αναδιάρθρωσης με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους.
- Αύξηση των αναλήψεων μετρητών και των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία που υποδηλώνει βελτίωση του κλίματος και συνάδει με τις συνολικές εξελίξεις στην οικονομία.
- Επαρκής πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
-Πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για άντληση μακροχρόνιας χρηματοδότησης.
Συνεχιζόμενη πρόοδο στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως θα απαιτηθεί αρκετός ακόμη χρόνος για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι εποπτικές Αρχές για την πλήρη άρση των capital controls.
Δεδομένου όμως ότι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών επηρεάζει και τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για τη χώρα μας, όσο θα διατηρούνται τα capital controls τόσο θα καθυστερεί και η ουσιαστική πιστοληπτική αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.