ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται την Τρίτη οι θεσμοί, θα μείνουν Αθήνα έως τις 23 Οκτωβρίου

Έρχονται την Τρίτη οι θεσμοί, θα μείνουν Αθήνα έως τις 23 Οκτωβρίου
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Ελλάδα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επιβεβαίωση ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα βρίσκονται από αύριο και έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα για επαφές με τις ελληνικές Αρχές προχώρησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ελληνική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα αξιολογήσουν την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων που πρόσφατα ψήφισε η ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με την Ανίκα Μπράιτχαρτ οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ απεκάλυψε πως τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

«Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με τις απαιτήσεις των πιστωτών», τόνισε.

Η ίδια επεσήμανε πως η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και πως από την επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης θα κριθεί η αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

«Τους περιμένουμε αύριο, θα μείνουν για δύο ή τρεις μέρες. Θα ενημερωθούν για τις μεταρρυθμίσεις και θα επιστρέψουν για την αξιολόγηση», δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters, επιβεβαιώνοντας επισήμως την έλευση των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Πάντως, τόσο ο φάκελος με τα προαπαιτούμενα που είναι σε πορεία υλοποίησης όσο και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα δοθούν στους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) εκτιμάται πως δεν θα τους ικανοποιήσουν.
Το 65% των προαπαιτούμενων είναι εκτός πορείας , χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η υπόθεση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου που ενδέχεται να χαρακτηριστεί πισωγύρισμα από τους θεσμούς.

Αλλά και η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού διαρκώς διογκώνεται, κάτι που ήδη ανησυχεί του πιστωτές. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,499 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,213 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 31,463 δισ. ευρώ, από 34,459 δισ. ευρώ πέρυσι.