ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αντιδράσεις για τον «πρόχειρο» φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την έντονη αντίδραση του κόσμου του τουρισμού συγκεντρώνει ο νέος φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, που έκανε χθες ποδαρικό χωρίς καν να έχει υπάρξει εφαρμοστική εγκύκλιος - απόφαση, από το υπουργείο Οικονομικών.

Για «απίστευτη προχειρότητα» μιλά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο «αντί οι αρμόδιοι να έχουν εκδώσει από καιρό την απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε στο παρά πέντε ότι θα φέρει τροπολογία που θα τροποποιεί τον σχετικό νόμο».

Συγκεκριμένα, μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για τον φόρο διαμονής, έτσι ώστε «να προβλέπεται ρητά πως ο φόρος αυτός θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη - διαμένοντα - χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φόρος θα επιβάλλεται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής».

Το ειδικό αυτό στοιχείο, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Έπειτα από αυτό, οι ξενοδόχοι αποφάσισαν – μέχρι νεωτέρας – να κόβουν αποδείξεις είσπραξης στο όνομα του πελάτη καταγράφοντας τον αριθμό των «δωματιοδιανυκτερεύσεων». Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση έχει ως εξής: Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 3 αστέρων: 1,5 ευρώ. Ξενοδοχεία 4 αστέρων: 3 ευρώ. Ξενοδοχεία 5 αστέρων: 4 ευρώ. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα: 0,5 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης