ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H χρονιά του «Σκύλου που Δαγκώνει» το 2018 για τους Έλληνες

EPA/PETER KOLLANYI

Το 2018 είναι η χρονιά του «Σκύλου» κατά το κινέζικο ημερολόγιο και βάσει όσων πρεσβεύει η παράδοση του ασιατικού έθνους, το έτος αυτό συνοδεύεται από τον ιδεαλισμό, τη φροντίδα προς τους αδύναμους, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Τα ιδανικά αυτά ωστόσο ισχύουν για την Κίνα και όχι για την Ελλάδα. Στη χώρα μας το 2018 νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,9 δισ. ευρώ. Οι φόροι θα αυξηθούν από το νέο έτος λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των ιατρικών δαπανών, αλλά και την εξάλειψη της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 θα είναι οι αδύναμοι. Δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων, όπως το οικογενειακό και το επίδομα θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 240.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν το 2018 ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ το μήνα, ενώ το επίδομα θα καταργηθεί οριστικά για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο επίσης, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν πλήρως το ΕΚΑΣ.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγάλες και χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Ο νέος χρόνος θα είναι δυσάρεστος για όσους εργαζομένους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, καθώς οι καθαρές αποδοχές τους θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές 26,9%. Μάλιστα, η πρώτη δόση των εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Οι επιβαρύνσεις του 2018 δεν κάνουν διακρίσεις βάσει κοινωνικής ή εισοδηματικής διαστρωμάτωσης. Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά θα αποτελεί παρελθόν από την 1η 2018 με εξαίρεση τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο όπου ο μειωμένος ΦΠΑ θα καταργηθεί τον Ιούνιο του 2018. Μαχαίρι θα μπει στο πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ, καθώς θα ενισχυθεί με νέα κριτήρια το οικογενειακό επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Ομοίως, τερματίζεται η έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Δηλαδή η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια, και άλλα.

Δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 περικόπτεται η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια καθίστανται αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο περιορίζεται. Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Για τους έγγαμους διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, σε 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, σε 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, σε 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.

Τέλος, αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν και όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, ήτοι αν δεν εγγράψουν το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο και αν δεν εμφανίζουν τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στις σχετικές αγγελίες στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ!

Με άλλα λόγια το 2018 δεν θα είναι απλά η χρονιά του «Σκύλου» για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά η χρονιά του «Σκύλου που Δαγκώνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης