ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Το «κλειδί» της τρίτης αξιολόγησης

Πλειστηριασμοί: Το «κλειδί» της τρίτης αξιολόγησης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Μαξίμου έχει κάθε λόγο να εκτιμά ότι με την ψήφιση της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς, έστω και κουτσουρεμένης, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των δράσεων / προαπαιτούμενων, προκειμένου στις 22 Ιανουαρίου να εγκριθεί και τυπικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Το Οικονομικό επιτελείο, ανησυχεί πραγματικά για τις τράπεζες. Το επόμενο διάστημα, κατά τους θεσμούς και την κυβέρνηση, πρέπει να τρέξουν χιλιάδες πλειστηριασμοί (πάνω από 15.000 τουλάχιστον...) προκειμένου να μειωθούν τα "κόκκινα δάνεια" των συστημικών τραπεζών. Σήμερα τα δάνεια αυτά αποτελούν το 45% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης, ανέρχονται σε περίπου 110 δισ. ευρώ και πρέπει μέχρι το τέλος του 2018 να έχουν μειωθεί στα 81 δισ. ευρώ! Οι τράπεζες, δηλαδή, πρέπει να δουλεύουν πυρετωδώς με τους θεσμούς να έχουν προειδοποιήσει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά, τον Φεβρουάριο, ο "μαραθώνιος" των stress test των συστημικών τραπεζών. Οι τράπεζες έως τότε, μέσα σ' ένα μήνα, δηλαδή, πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να έχουν βελτιώσει τη κεφαλαιακή τους επάρκεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ήδη ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) έχει ζητήσει να του αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία, κυρίως, όμως, τα στοιχεία ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, τα λεγόμενα AQR (Asset Quality Review).

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ επέμενε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για το AQR των ελληνικών τραπεζών και υποχώρησε μετά από τις αντιδράσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο και η ΕΚΤ, μέσω του SSM, ζητά τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να γνωρίζει επακριβώς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ο ευρωπαίος επίτροπος, πάντως, Π. Μοσκοβισί (Νέα, 22.12.2017) τόνισε ότι "ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος [και] η προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των δανείων που δεν εξυπηρετούνται". Σε απλά, δηλαδή, ελληνικά: πλειστηριασμοί!

Την άνοιξη, λοιπόν, όταν ανακοινωθούν (Μάιο) τα αποτελέσματα των stress test, των τραπεζών, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιθανολογούν παρέμβαση του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών θα επηρεάσουν τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Γεγονός που θα έχει σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο!

Αυτό το αφήγημα, της "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια, που προβάλλει η κυβέρνηση ήταν η αφορμή για τη σφοδρή επίθεση του Μαξίμου κατά του Γ. Στουρνάρα. Ο τελευταίος πήρε θέση υπέρ της ύπαρξης ενός "προληπτικού πλαισίου στήριξης" προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να διασφαλιστεί φθηνή χρηματοδότηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η απάντηση του Μαξίμου ήταν σκληρή, χαρακτηρίζοντάς τον "αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών", όπως και την "κυβέρνησή του". Το σίγουρο είναι ότι η τέταρτη αξιολόγηση που ξεκινά αμέσως με την ολοκλήρωση της τρίτης δεν θα μας αφήσει στιγμή για να πλήξουμε!