ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυση ΔΕΠΑ κατά Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της ELFE

Μήνυση ΔΕΠΑ κατά Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της ELFE
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση ενόψει εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα αναφορικά με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE του ομίλου συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Κυβέρνηση, ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ ανησυχούν για το εκρηκτικό περιβάλλον που δημιουργούν τα υπέρογκα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας, οι έλεγχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το μέτωπο με τους απολυμένους εργαζόμενους, ζητήματα που ήδη έχουν μπει στο ραντάρ των θεσμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ στη βάση εντολής που έλαβε από τους μετόχους της εταιρείας και εκπροσωπούμενη από τους κκ. Δημήτρη Τζώρτζη (CEO) και Βελισσάριο Δότση (πρόεδρο) κατέθεσε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μήνυση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων,.

Η ΔΕΠΑ κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της ELFE για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ. Να σημειωθεί πως σήμερα οι οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ, όταν το 2009, έτος που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) τα χρέη ήταν 59 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονται τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Ειδικά το τελευταίο έτος τα φέσια αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ με την εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας από την ELFE, προκειμένου όπως αναφέρεται στη μήνυση «να προσδώσει νομιμοφάνεια στη καταδολιευτική δράση του Ομίλου Λαυρεντιάδη».

Τις εξελίξεις γύρω από την ELFE επιτάχυναν οι σοβαρές καταγγελίες κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου από την Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας και την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος για ανοχή και συνέργεια στις μεθοδεύσεις Λαυρεντιάδη που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνεργασία με τους βασικούς μετόχους της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, προχώρησαν πρόσφατα σε διορισμό νέας διοίκησης με εντολή την επάνοδο στην νομιμότητα. Κατά πληροφορίες για την απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου στα τέλη Νοεμβρίου μεσολάβησε και παρέμβαση των θεσμών και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία θεώρησε πως η ELFE λαμβάνει πλέον διαστάσεις απειλής για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Οι κρατικές ενισχύσεις

Το πρόβλημα των διογκούμενων οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ απασχολεί έντονα και τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ενόψει των ανακατατάξεων στην αγορά ενέργειας. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ανοχή στην είσπραξη των οφειλών εκ μέρους της ΔΕΠΑ και οι διάφορες «διευκολύνσεις» συνιστούν κλασική περίπτωση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αφού πρόκειται για επιλεκτική μεταχείριση συγκεκριμένης επιχείρησης σε μία ελεύθερη αγορά με ανταγωνισμό.

Όπως σημειώνουν από τις Βρυξέλλες, κάτι αντίστοιχο δεν θα ήταν αποδεκτό από κανέναν ιδιώτη επιχειρηματία σε συνθήκες αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποκλείεται σύντομα να αποστείλουν επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις.

Για το θέμα είναι ενήμερο τόσο τα συναρμόδια υπουργεία όσο και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ, και ΕΛΠΕ, οι οποίοι ανησυχούν αφενός για τις επιπτώσεις της υπόθεσης στην αγορά ενέργειας και αφετέρου για τα πιθανά εμπόδια στην πορεία της ιδιωτικοποίησης (είναι προς πώληση το 65% της ΔΕΠΑ).

Επιχειρήσεις «βιτρίνα»

Η υπόθεση των υπέρογκων χρεών και των παρένθετων επιχειρήσεων βιτρίνα της ELFE ήρθαν στο φως με τις καταγγελίες των 180 απολυμένων, πρώην εργαζομένων στην εταιρεία. Σύμφωνα με όσα είχαν καταγγείλει, η διοίκηση της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) της Νέας Καρβάλης είχε ξεκινήσει ήδη από το 2014 να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε τρίτες παρένθετες και εξωχώριες επιχειρήσεις στην Κύπρο, με προφανή σκοπό την συνέχιση της δραστηριότητάς της απαλλαγμένη από τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της.

Από τότε άρχισαν να δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας άγνωστες μέχρι πρότινος επιχειρήσεις στις οποίες πέρασαν η παραγωγική δραστηριότητα και το εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά καταγγέλλοντας ενώπιον Αρχών και Εισαγγελέων απατηλές μεθοδεύσεις της ομάδας Λαυρεντιάδης και συνεργών του. Ήδη η υπόθεση ερευνάται από την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή Νομιμοποίησης για το Ξέπλυμα Χρήματος, η οποία το 2014 προχώρησε σε πάγωμα των ακινήτων της εταιρείας, χαρακτηρίζοντάς τα «τμήμα εγκληματικού προϊόντος».

Τους τελευταίους μήνες με την υπόθεση φέρονται να έχουν ασχοληθεί διάφορα κυβερνητικά στελέχη, ενώ με το θέμα ασχολείται και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να επανέλθουν οι απολυμένοι στις θέσεις εργασίας τους. Μάλιστα, αύριο θα γίνει και σχετική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι δικαστικές μεθοδεύσεις

Πρέπει να τονιστεί πως αν και η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ είχε αποφασίσει πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που να μην είναι συνδεδεμένες με την ELFE, αυτή η απόφαση ανετράπη με απόφασή του Πρωτοδικείου Καβάλας που υποχρέωσε τη ΔΕΠΑ να συνεχίσει την παροχή αερίου υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με την προσκόμιση επιταγών.

Το Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ακολούθως ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και παρέπεμψε το θέμα στο Πρωτοδικείο Αθήνας, από το οποίο η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τρεις φορές με υπέρ της προσωρινές διαταγές, αλλά στην τέταρτη προσφυγή της ELFE ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννης Κανάκης έκρινε ως αρμόδιο το Πρωτοδικείο Καβάλας και επέτρεψε τη συνέχιση της παροχής αερίου στη λιπασματοβιομηχανία παρά την έλλειψη εγγυήσεων. Αυτή η απόφαση επικρίθηκε από έγκριτα νομικά γραφεία, ως μη έχουσα προηγούμενο.

Στη νέα αυτή υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται ξανά εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η Εισαγγελέας Διαφθοράς καλείται να ξετυλίξει ένα πραγματικό κουβάρι επιχειρήσεων και εταιρικών σχημάτων εντός και εκτός Ελλάδος με δαιδαλώδεις διαδρομές και διοικητικές συνθέσεις, προκειμένου να διαπιστώσει μεταξύ άλλων το πώς η ELFE διατηρείται σε λειτουργία και που πηγαίνουν τα έσοδα της.