ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν παραιτείται από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου

Ευρωκίνηση Χρήστος Μπόνης

Δεν παραιτείται από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία μάλιστα αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο τις δικές τις θέσεις σχετικά με τις υποθέσεις για τις όποιες ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, περνώντας, έτσι, ουσιαστικά στην αντεπίθεση.

Μπορεί μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ζήτησε την παρελθούσα Παρασκευή την παραίτηση της κ. Σαββαΐδου, αλλά η ίδια δεν εμφανίζεται πρόθυμη να αποχωρήσει από τη ΓΓΔΕ, καθώς θεωρεί πως δεν έχει καμία ευθύνη για όσα της αποδίδονται.

Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες, αντιδράσεις για το κυβερνητικό αίτημα για παραίτηση της επικεφαλής της ΓΓΔΕ έχουν εκφράσει η Κομισιόν και το ΔΝΤ που φέρονται να έχουν ζητήσει λεπτομέρειες για τις επίμαχες υποθέσεις προκειμένου να κρίνουν το κατά πόσο οι εισαγγελικές διώξεις δικαιολογούν την αλλαγή κεφαλής στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στην μια υπόθεση, αυτήν της εταιρείας Gennet η κ. Σαββαΐδου, εμφανίζεται να έχει διατάξει επανέλεγχο σχετικά με πρόστιμο ύψους 78 εκατ. ευρώ, κάτι που κατά τα καταγγελλόμενα καθυστέρησε την είσπραξή του. Ωστόσο συνεργάτες της αναφέρουν πως ο επανέλεγχος αυτός ζητήθηκε για συγκεκριμένους λόγους που η ίδια θα εκθέσει αύριο αναλυτικά στους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου.

Η άλλη υπόθεση, για την οποία ήδη ασκήθηκε δίωξη στην κ. Σαββαΐδου- δεν της έχει κοινοποιηθεί ακόμη από την εισαγγελέα- αφορά σε απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η επικεφαλής της ΓΓΔΕ για τις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, στις 12/1/2015 η κ. Σαββαΐδου με απόφασή της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους τηλεοπτικούς σταθμούς από αυτό που προβλέπει η νομοθεσία προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ειδικό φόρο 20% επί των εσόδων από τηλεοπτικές διαφημίσεις. Πρέπει να διευκρινιστεί πως τον σχετικό φόρο τον καταβάλουν οι διαφημιστικές εταιρείες και οι σταθμοί απλά τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Ο σχετικός νόμος -που ψηφίστηκε το 2010- προέβλεπε πως η ο φόρος θα καταβάλλεται από τους σταθμούς στις 20 κάθε μήνα. Ωστόσο κατά την ενεργοποίησή του το 2015 (με πέντε χρόνια καθυστέρηση), ήτοι κατά την προεκλογική περίοδο του προηγούμενου Ιανουαρίου η κ. Σαββαΐδου επέκτεινε την σχετική προθεσμία προκειμένου να θέσει το θέμα υπόψη της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τις εκλογές.

Το Μαξίμου ήταν ενήμερο

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αμέσως μετά τις εκλογές η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ενημερώθηκε αναλυτικά από την επικεφαλής της ΓΓΔΕ για το θέμα, καθώς κ. κ. Σαββαϊδου της ζήτησε να παράσχει κατευθύνσεις πολιτικής. Η κ. Βαλαβάνη, αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στην κ. Σαββάιδου ότι θα εντάξουν το σχετικό θέμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επικρέμεται για πέντε μηνες.

Όταν έκλεισε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, και μετά τη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου η κ. Σαββάιδου ζήτησε εκ νέου οδηγίες για το θέμα από το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά. Αυτό έγινε με δύο επιστολές . Η πρώτη εστάλη στις 6 Αυγούστου και η δεύτερη στις 12 Αυγούστου.

Απαντώντας στις επιστολές αυτές ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αφού ευχαρίστησε την κ. Σαββαΐδου για τους χειρισμούς της, της υπέδειξε πως ο ειδικός φόρος για το 2015 θα πρέπει να εισπραχθεί σε δυο δόσεις η πρώτη το Σεπτέμβριο και η δεύτερη το Νοέμβριο, αποσαφηνίζοντας πως μετά από τη δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρώνεται σε μηνιαία βάση.

Στη βάση αυτή συνεργάτες της κ. Σαββάιδου εκφράζουν την απόρροια τους για την στάση του πρωθυπουργού σε ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξε πλήρως ενημερωμένος. Σύμφωνα με τους ίδιους, αν και ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει πως η είσπραξη των φόρων και των λοιπών εσόδων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής εκτέλεσης και της λήψης διασφαλιστικών μέτρων, ανήκει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματέως, ωστόσο παρόλα εκείνη επιδίωξε να είναι σε συνεννόηση με τη κυβέρνηση για το θέμα.

Αξίζει να τονισθεί πως από τον ειδικό φόρο από τις διαφημίσεις είχε προβλεφθεί έσοδο 34 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς η είσπραξη για το πρώτο τετράμηνο του 2015 μετά βίας ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Κάτι που κατά πηγές της φορολογικής διοίκησης δείχνει πως οι αιτιάσεις των εισαγγελέων για μεγάλη ζημιά του Δημοσίου δεν ευσταθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο θέμα της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece πέραν από τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο έχουν ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση - πριν από τη δίωξη της κ. Σαββαΐδου- να υπάρξουν διατάξεις που θα παρέχουν» ομπρέλα προστασία» στην ηγεσία της φορολογικής διοίκησης από δικαστικές διώξεις που δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν άμεσα.

Το θέμα της κ. Σαββαΐδου αναμένεται να έχει συνέχεια δεδομένου ότι εκείνη θα αναφερθεί αύριο αναλυτικά σε πρόσωπα και καταστάσεις με παρέμβαση της στο Τύπο, ενώ κατά πληροφορίες και οι επικεφαλής των θεσμών θα λάβουν ενημερωτικό σημείωμα από την επικεφαλής της ΓΓΔΕ για τα όσα έχουν διαδραματιστεί γύρω από το πρόσωπό της.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να αναφερθούν στο θέμα και παρέπεμπαν στους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς κ.κ. Δραγάτση και Τριανταφύλλου, λέγοντας πως η Δικαιοσύνη πρέπει αναπόσπαστη να επιτελέσει το έργο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης