ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού το πάει το bitcoin;

Shutterstock Stock Photos

Στις 2 Ιανουαρίου 2017 το bitcoin έσπασε το φράγμα των 1.000 δολαρίων. Στις 6 Δεκεμβρίου 2017 ήταν 19 φορές ακριβότερο και ξεπερνούσε τα 19.340 δολάρια. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 16.461 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει το bitcoin ως «εικονικό νόμισμα» (virtual currency), ήτοι ως αρρύθμιστο ψηφιακό χρήμα, το οποίο εκδίδεται και συνήθως ελέγχεται από τους δημιουργούς του και το οποίο χρησιμοποιείται και γίνεται δεκτό μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης εικονικής κοινότητας».

Για να καταλάβει κανείς το bitcoin πρέπει να εξοικειωθεί με την έννοια πως κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του δικτύου bitcoin, το οποίο ελέγχεται από όλους τους χρήστες bitcoin σε όλο τον κόσμο.

Τα bitcoins δημιουργούνται από μια διαδικασία που ονομάζεται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ότι τα άτομα επιβραβεύονται από το δίκτυο για τις υπηρεσίες τους. Η εξορύκτες (miners) επεξεργάζονται συναλλαγές και ασφαλίζουν το δίκτυο χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μηχανήματα (hardware) και σε αντάλλαγμα συλλέγουν νέα bitcoins.

H εξόρυξη bitcoin είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρος διαδικασία. Κατά πρόσφατες εκτιμήσεις η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για bitcoin έχει ήδη ξεπεράσει τις 30 δισ. κιλοβατώρες. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 0,13% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη ή πιο απλά όσο το ρεύμα που καταναλώνει η Ελλάδα σε έξι μήνες.

Αν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί με την εξόρυξη μπορεί απλά να αγοράσει bitcoins είτε online, μέσα από τα πολλά ανταλλακτήρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ή απευθείας από άλλους ανθρώπους με μετρητά.

Οι ρυθμιστικές Αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι μικροί επενδυτές με υψηλή μόχλευση αγοράζουν κρυπτονομίσματα, ενώ τα χρηματιστήρια για το bitcoin δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Προχθές προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin εισήχθησαν στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων της Cboe Global Markets, με τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές λόγω της γρήγορης εκτίναξης των τιμών του (κατά περίπου 26%).

Πρέπει να σημειωθεί πως τα bitcoins δημιουργούνται μέσω αλγορίθμων με μειούμενο και προβλέψιμο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργείται κάθε χρόνο αυτόματα μειώνεται στο μισό προοδευτικά μέχρι η έκδοση bitcoin να σταματήσει εντελώς όταν υπάρχουν σε σύνολο 21 εκατομμύρια bitcoins. Το γεγονός ότι μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins θα δημιουργηθούν ποτέ δεν αποτελεί περιορισμό διότι οι συναλλαγές μπορούν να έχουν ονομαστική αξία με μικρότερες υπομονάδες ενός bitcoin, όπως τα bits - υπάρχουν 1,000,000 bits σε ένα 1 bitcoin.

Στη βάση αυτή η τιμή ενός bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση για bitcoins αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται και όταν η ζήτηση πέφτει, η τιμή πέφτει. Για το λόγο αυτό πολλοί υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για μια απάτη τύπου πυραμίδας ή για ένα σχήμα Πόντζι.

Η αξία των bitcoins πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να τα αποδεχτούν ως πληρωμή. Συνεπώς, σχετικά μικρά γεγονότα, συναλλαγές, ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο τη χρήση όσο και την τιμή τους.

Αυτήν την στιγμή ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανεβαίνει η τιμή και αυτό θα προκαλέσει την άνοδό του σε τιμές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Και μετά η τιμή θα ξαναπέσει. Έχουμε δει αυτές τις μεταβολές όπου πάει γρήγορα πολύ ψηλά και με τον ίδιο τρόπο πολύ χαμηλά.

Οι συναλλαγές με bitcoin είναι μη αναστρέψιμες και δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες ή στοιχεία των πελατών. Το γεγονός ότι οι πληρωμές με bitcoin μπορούν να διεξαχθούν χωρίς να συνδέονται προσωπικές πληροφορίες με την συναλλαγή, είναι κάτι που καθιστά το bitcoin εξαιρετικά δημοφιλές σε όσους θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα ή να κάνουν συναλλαγές που δεν θα περάσουν από το τραπεζικό σύστημα.

Οι υποστηρικτές του bitcoin αναγνωρίζουν πως έχουν υπάρξει κενά ασφαλείας και πως η ασφάλεια του λογισμικού εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία τα προβλήματα βρίσκονται και επιδιορθώνονται. Σε κάθε περίπτωση όταν ένας χρήστης χάσει το bitcoin πορτοφόλι του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να βγουν εκτός κυκλοφορίας. Τα δε χαμένα bitcoins παραμένουν ανενεργά για πάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης