ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του-Ποιοι μένουν εκτός

REUTERS/Eric Gaillard

Μια εβδομάδα απομένει για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα ωστόσο  χιλιάδες φορολογούμενοι που διαβιούν στα όρια της φτώχειας δεν θα το λάβουν για λόγους αμιγώς γραφειοκρατικούς.

Ενδεικτικά, άτομα που έμεναν με τους γονείς τους το 2016 και το 2017 και εν συνεχεία παντρεύτηκαν, δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση για το μέρισμα. Χιλιάδες πολύτεκνοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ. εκ. τα οποία βαρύνονται με φόρο πολυτελείας. Χωρίς μέρισμα μένουν και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Πολλοί άνεργοι, αν και δικαιούνται μέρισμα καθώς έχουν συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας μέσα στο 2017, συναντούν πρόβλημα καθώς δεν εμφανίζεται η ανεργία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Εκτός συστήματος βγήκαν και πολλοί φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα, η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχονται σε 1.019.272, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

Χωρίς περιστροφές χθες ευρωπαϊκή πηγή χθες γύμνωσε την αλήθεια του φετινού κοινωνικού μερίσματος. «Τα λεφτά του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι καινούργια λεφτά, αλλά προέρχονται από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017» δήλωσε, αποκαθηλώνοντας το κυβερνητικό στόρι για χρήματα τα οποία προήλθαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής των ισχυρών και κατανέμονται στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Δεν είναι λεφτά τα οποία έπεσαν από το ελικόπτερο, δεν ήταν έξτρα χρηματοδότηση, αλλά ό,τι έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί» έλεγε η ίδια πηγή, λίγα λεπτά αργότερα, αναλύοντας ευρώ ευρώ το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως το τέλος Οκτωβρίου μαρτυρούν την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών φέτος, σε σχέση με τους στόχους. Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, για δαπάνες κοινωνικής προστασίας φέτος είχαν εγγραφεί 2,216 δισ. ευρώ (προβλέψεις μεσοπρόθεσμου). Από αυτά τα χρήματα έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν δαπανηθεί 1,083 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εκτέλεσης των συγκεκριμένων δαπανών να ανέρχεται σε μόλις 35,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης