Κυβερνητικές υποχωρήσεις για την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμούσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να καταστεί ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, ωστόσο οι δανειστές έθεσαν αρκετούς περιορισμούς στο χαρακτήρα του προς σύσταση φορέα.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το καταστατικό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα πρέπει να κατατεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου και σε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται πως η νέα οντότητα δεν θα λειτουργεί ως κοινό πιστωτικό ίδρυμα, ήτοι δεν θα έχει κοινούς καταθέτες και δεν θα προχωρεί σε απευθείας δανεισμό.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας να είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό σε κάποιο βαθμό θα επιτευχθεί.
Η νέα τράπεζα θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα, και πιο συγκεκριμένα θα ιδρυθεί μια ΑΕ Συμμετοχών (Holding Company) ως μητρική. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν, φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.).
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, διεθνών χρηματοδοτικών φορέων. Στόχος είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να «προικοδοτηθεί» με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της.