ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση

ESM

Την άποψη πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει μόνιμα στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξέφρασε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Bridge Forum, στο Λουξεμβούργο.

Ο Ρέγκλινγκ απευθύνοντας ομιλία με θέμα «Ο ESM μετά από 5 χρόνια: Επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές» έκανε πολλές αναφορές στην Ελλάδα και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Μηχανισμός στη χρηματοδότησή της.

Όπως είπε, από τις πέντε χώρες του προγράμματος του ESM, τέσσερις αποτελούν «success story», ήτοι οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος που ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους μετά από τρία χρόνια. Για την Ελλάδα τόνισε πως είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM. Όπως είπε:

Σήμερα βρίσκεται στο έβδομο και τελευταίο έτος και η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2015. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει καλές πιθανότητες να αναχρηματοδοτηθεί σε τακτική βάση από τι αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έκανε κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, φτάνοντας στις αγορές ομολόγων φέτος. «Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν χρειαστεί και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα εξοικονομεί σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ από τα χαμηλότοκα δάνεια του ESM. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά. Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να δαπανούν δημόσια μέσα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε σε μια σειρά αδυναμιών στην ευρωπαϊκή οικονομία τις οποίες χαρακτήρισε «κληρονομιά από την κρίση». Ως παραδείγματα έφερε το χαμηλό δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και τη χαμηλή κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη καταμερισμού του οικονομικού κινδύνου μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, η οποία είναι υποανάπτυκτη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης