Κρίσιμο 48ωρο για να διευθετηθούν «ουρές» των προαπαιτουμένων
Μια ευρεία γκάμα θεμάτων που εκτείνονται από την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και φθάνουν έως την κατάργηση φοροαπαλλαγών επιχειρήσεων θα εξετάσουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να κλείνουν σε επίπεδο επικεφαλής όσα ανοικτά μέτωπα διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να οδηγηθούμε στη κρίσιμη διαπραγμάτευση του Σαββάτου με τις λιγότερες δυνατές εκκρεμότητες και να καταστεί έτσι πιο εύκολη η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).
Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο CNN Greece πως το κλίμα των συζητήσεων είναι εξαιρετικό, ωστόσο αναγνώρισε πως οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων αφήνουν «ουρές» στα κείμενα, τις οποίες καλούνται να τις «μαζέψουν» οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των αποστολών.
Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων θα ξεκινήσει στις 9:30 με θέματα που αφορούν στην Υγεία. Ουσιαστικά οι θεσμοί θα ενημερωθούν για την εφαρμογή του clawback, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για το πώς ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.
Θα ακολουθήσουν στις 2.30 το μεσημέρι ζητήματα σχετικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούν τόσο στη διασφάλιση των πλειστηριασμών όσο και στη πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και στη στενότερη συνεργασία Δικαιοσύνης και φορολογικών αρχών.
Στις 3 το απόγευμα θα διεξαχθεί συζήτηση για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε πρόσφατα πως στόχος είναι να ψηφισθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους για να μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία της προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Κατά την ευρύτερη συζήτηση που θα γίνει σε αυτή την ενότητα για τα χρηματοπιστωτικά, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η διαχείριση των υφιστάμενων αιτήσεων από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί στις 6 με τα δημοσιονομικά και τη φορολογική πολιτική. Στο σκέλος των δημοσιονομικών θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την επίτευξη των στόχων του 2018, αλλά και η μεταρρύθμιση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας.
Στα φορολογικά, στα θέματα που θα αναλυθούν αναμένεται να περιληφθούν η συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ, το θέμα του προσδιορισμού των οργανικών θέσεων της ΑΑΔΕ σε μεσοπρόθεσμη βάση, το εκκρεμές ζήτημα της αξιολόγησης των στελεχών της φορολογικής διοίκησης, αλλά και οι επιμέρους τροποποιήσεις στους φορολογικούς κώδικες, ώστε να καταργηθούν αναποτελεσματικές φοροαπαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα και να απλοποιηθεί η νομοθεσία του ΦΠΑ.
Στη βάση αυτή η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν εξαιρεθεί από τις προηγούμενες δύο φάσεις εξομοίωσης των φορολογικών συντελεστών, μεταξύ των οποίων η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελλόριζο.