ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα που δεν δηλώθηκαν «οριστικά» στο Κτηματολόγιο περνούν στο Δημόσιο

EUROKINISSI

Ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ή οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο εντός του 2018.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 14 ετών «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο. Μεταξύ των 111 περιοχών είναι η Πεύκη Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακας, Ρέντης, Ελευσίνα και Νέα Πέραμος.

Μονόδρομος για να μη χάσουν τα ακίνητά τους όσοι δεν τα δήλωσαν είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν νομικοί, προϋπόθεση για τη διόρθωση της αρχικής εγγραφής είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Εξαίρεση αποτελεί ένας πολύ μικρός αριθμός ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», κατά βάση οριζόντιες ιδιοκτησίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες όπου οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες έχουν, ήδη, δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν πρόκειται για ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, δηλαδή το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα τρίτου ή υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, που δεν συναινεί σε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο δικαστηρίου. Με ποινή απαραδέκτου της συζητήσεώς της, η αγωγή κοινοποιείται και στον προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου προκειμένου να καταχωριστεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Μετά την έκδοση αποφάσεως υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης της εγγραφής στο κτηματολογικό γραφείο και ακολουθείται η διαδικασία εγγραφής πράξης.
  • Εάν πρόκειται για ακίνητο με ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή για ακίνητο που για οποιονδήποτε λόγο δεν δηλώθηκε στη διάρκεια της κτηματογράφησης, που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες διόρθωσης προδήλου σφάλματος και απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ακολουθηθεί η απλή και σύντομη δικαστική διαδικασία της «εκούσιας δικαιοδοσίας», με την οποία υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του κτηματολογικού δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου και το δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης