ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM για τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Reuters

Στην Αθήνα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να έχει επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τη διενέργεια των stress tests του 2018.

Στις συναντήσεις αυτές θα δοθούν διευκρινήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών και έτσι θα προκύψει μια πρώτη εκτίμηση για το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την άσκηση.

Πάντως ανώτατα τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως οι παραδοχές τις οποίες θα υιοθετήσει ο ο SSM, στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής θα είναι ήπιες σε βαθμό που καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε άμεσες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται:

1) Στο ότι η ελληνική οικονομία τα έχει πάει μακροοικονομικά καλύτερα σε σχέση με το βασικό σενάριο των stress tests του 2015. Ως εκ τούτου, δεν είναι πιθανό ο SSM να υιοθετήσει στη νέα δοκιμασία χειρότερες υποθέσεις για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

2) Στο ότι οι τράπεζες έχουν εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν δεσμευθεί στον SSM.

3) Στο ότι οι επιδόσεις των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια κινούνται εντός των στόχων που έχουν τεθεί και θα διευκολυνθούν περαιτέρω από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια που αναμένεται να αναδείξουν τα επικείμενα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι διαχειρίσιμες σε ορίζοντα πενταετίας, όσο δηλαδή θα είναι το χρονικό διάστημα απόσβεσης του κόστους από το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικών Αναφορών IFRS 9, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται πως το IFRS 9 θα επιβάλει στις τράπεζες τον εκ των προτέρων σχηματισμό προβλέψεων για πιθανούς, και όχι πραγματοποιθέντες, κινδύνους. Η εν λόγω αλλαγή επηρεάζει σοβαρά το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους, αφού πλέον οι προβλέψεις δε θα αφορούν μόνο τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και δάνεια τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά υπάρχει πιθανότητα ο δανειολήπτης να αθετήσει την υποχρέωση του στο μέλλον.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο πως η έλευση του κλιμάκιου του SSM θα συμπέσει με την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (στις 29 Νοεμβρίου). Οι πλειστηριασμοί αφενός θα συμβάλουν κατά 30% στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, αφετέρου από τις τιμές που θα αναδείξουν από τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων (ακινήτων) ο SSM θα σχηματίσει εικόνα για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εκτίμηση αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική διότι θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης