ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέδωσαν στο Δημόσιο «αδρανείς» καταθέσεις και παραβίασαν τα capital controls

Απέδωσαν στο Δημόσιο «αδρανείς» καταθέσεις και παραβίασαν τα capital controls
AFP

Μπορεί τον Ιούνιο του 2015 με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» να απαγορεύθηκε στις τράπεζες να αποδίδουν στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, ωστόσο μέσα στο 2016 τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank απέδωσαν αδρανείς καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Βάσει του νομού 4151/2013 κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό και να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο.

Αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα 20 ετών.

Ο νόμος 4151/2013 προβλέπει ακόμη την υποχρέωση ειδοποίησης του δικαιούχου εν δυνάμει αδρανούς κατάθεσης πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ), ενώ ορίζει με σαφήνεια ότι εάν οι ειδοποιήσεις αποδειχθούν άκαρπες το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση 20ετίας.

Σύμφωνα με το νόμο Ν. 4151/2013, η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό 2018 κατέδειξαν πως η Alpha Bank απέδωσε το 2016 αδρανείς καταθέσεις ύψους 73.839,10 ευρώ στο Δημόσιο και η Eurobank καταθέσεις 1.152,75 ευρώ.

Αν και η κίνηση αυτή είναι επωφελής για το Δημόσιο υπό τη στενή έννοια του νόμου οι δυο τράπεζες παραβίασαν τα capital controls αποδίδοντας τα ποσά στο Δημόσιο. Για την πρωτοβουλία τους δε αυτή είναι πιθανόν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Να σημειωθεί πως η ενεργοποίηση αδρανούς λογαριασμού ισχύει από τις 14 Νοεμβρίου 2017 οπότε έπαψε να ισχύει η αναστολή της προθεσμίας των άρθρων 7 και 8 του ν. 4151/2013.