ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση βουλευτών από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

EUROKINISSI

Μπορεί οι Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής να συνέρχονται σήμερα σε κοινή συνεδρίαση με θέμα την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2016, από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Νικόλαο Μηλιώνη, ωστόσο στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η έκθεση που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο θεσμός για τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διέθετε προηγούμενη πείρα και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως και πως η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη.

Ανάμικτη ήταν επίσης η εικόνα που σχημάτισαν οι ελεγκτές όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε τέσσερις κρίσιμους τομείς πολιτικής: τη φορολογία, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, ωστόσο, η υλοποίηση των διαρθρωτικών πτυχών των μεταρρυθμίσεων ήταν μακράν λιγότερο ικανοποιητική. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναδιαρθρώθηκε σημαντικά, με μεγάλο όμως κόστος

Στο πλαίσιο του εν προκειμένω ελέγχου, οι ελεγκτές επιχείρησαν να αξιολογήσουν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα προγράμματα, κατ’ εφαρμογην της εντολής τους περί ελέγχου της αποτελεσματικότητας της διαχείρισής της. Η ΕΚΤ, ωστόσο, αμφισβήτησε την εντολή των ελεγκτών και δεν τους παρείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, οι ελεγκτές δεν ήταν σε θέση να αναφερθούν στον ρόλο της ΕΚΤ.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι είπε σε επιτροπή της Ευρωβουλής πως η εντολή του Συνεδρίου είναι να ελέγχει την επιχειρησιακή επάρκεια της ΕΚΤ και όταν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ρωτάει για θέματα πέραν τούτου η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης