Καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών
Δυσαρεστημένη είναι η Κομισιόν με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στη λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αναλάβει να διαχειρίζεται σημαντικές ΔΕΚΟ.
Αν και για τη σύσταση της ΕΔΗΣ έχει παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω Γάλλων εμπειρογνωμόνων τα βήματα ενεργοποίησης και στελέχωσης της είναι αργά.
Παρότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί εκατοντάδες βιογραφικά, ενώ έχουν γίνει και 30 συνεντεύξεις με υποψηφίους προκειμένου να αναλάβουν το μάνατζμεντ της θυγατρικής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι διαδικασίες δεν έχουν τελεσφορήσει.
Οι δανειστές θεωρούν πως πολιτικοί λόγοι που σχετίζονται με την ανάληψη αρμοδιοτήτων υπουργείων από το νέο φορέα καθυστερούν τις διαδικασίες.
Σημειώνεται πως στην ΕΔΗΣ έχουν μεταφερθεί οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές των ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο), Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (διώρυγα της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (κεντρική αγορά του Ρέντη), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).
Η ΕΔΗΣ θα προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων αυτών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας, βέλτιστων εταιρικών πρακτικών και των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΟΣΑ, αναφέρει η προκήρυξη και ο νόμος σύστασής της.
Με βάση τον δεύτερο νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από πέρυσι τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, η ΕΕΣΥΠ και οι θυγατρικές της (ΕΔΗΣ αλλά και ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και Τ.Χ.) μπορούν να μετέρχονται «όλες τις μεθόδους» που κρίνονται κατάλληλες προκειμένου να αυξάνουν την αξία και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι μέθοδοι αυτές, λέει ο νόμος, μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, μίσθωση περιουσιακών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, ανάθεση της διαχείρισης, τιτλοποίηση απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικών τραπεζών και της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.