ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η «Τζαμάικα» θα μπορούσε να «παγώσει» τις δόσεις προς την Ελλάδα

REUTERS/Wolfgang Rattay

Αν και η προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης έχει απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας, ωστόσο η προγραμματική συμφωνία των «Τζαμάικα» (όπως αποκαλούν το σχηματισμό αυτό τα ΜΜΕ) είναι κρίσιμη ακόμη και για την εκταμίευση της δόσης της τρίτης αξιολόγησης της Ελλάδος.

Αυτή η ανησυχία προβάλλεται από στελέχη των Ευρωπαϊκών θεσμών που παρακολουθούν τα πεπραγμένα του Κρίστιαν Λίντνερ, του επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως η παράταξη του συσχετίζει την εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μάλιστα με την ενεργή του συμμετοχή, ήτοι με χρηματοδότηση.

Αν και η δήλωση αυτή ουσιαστικά φέρνει τον Λίντνερ να συντάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ που ζητά άμεση διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος, ωστόσο η θέση αυτή δεν ακολουθεί το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου που μεταθέτει για το τέλος του προγράμματος τις σχετικές αποφάσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως θα μπορούσε να προκληθεί τεράστια περιπλοκή εάν στην προγραμματική συμφωνία των «Τζαμάικα» δεν απαλειφτεί αυτή η απαίτηση του Λίντνερ. Αυτό διότι η Ελλάδα θα βρισκόταν ξανά στη θέση να παρακολουθεί μια διαμάχη ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους, μη έχοντας ενδιάμεσα καμία πρόσβαση στα εναπομείναντα 43,8 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM (που θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου του 2018) από τα οποία θα πρέπει η χώρα μας να σχηματίσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 15 δισ. ευρώ για την μεταμνημονιακή εποχή, να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη προ τους ιδιώτες ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου και να καλύψει πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εκταμιεύσει τα 1,6 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει προς την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί μια πειστική μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους. Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό να γίνει στο τέλος του προγράμματος και εάν κριθεί αναγκαίο, κάτι που ως διατύπωση τους φέρνει απέναντι στα «θέλω» του ΔΝΤ.

Πάντως, τόσο πηγές από την Ουάσιγκτον όσο και πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως για να συζητηθεί το χρέος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, με το ιδανικό σενάριο να προβλέπει τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου και πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018.

Το τι θα περιλαμβάνει η σχετική ελάφρυνση χρέους κανείς δεν είναι σε θέση να το πει με βεβαιότητα σήμερα. Ωστόσο αυτό που ξεκαθαρίζεται αρμοδίως είναι πως η απομείωση του χρέους θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα είναι συνδεδεμένη με προϋποθέσεις, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η επίτευξη των πρωτογενών πλασμάτων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης