ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: «Διδακτική» η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μπορεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση να βρίθει αναφορών για τις παραλείψεις των θεσμών, των ελληνικών κυβερνήσεων, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ τόσο στην εποπτεία των ελληνικών τραπεζιτών, όσο και κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, ωστόσο ο αρμόδιος για τα θέματα των τραπεζών αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε σήμερα το περιεχόμενο της έκθεσης χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά στα θέματα που θίγει η έκθεση για το τραπεζικό σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου «Η Παρέμβαση της Επιτροπής στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Κρίση» είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να αξιοποιηθεί, καθώς τα συμπεράσματά της είναι διδακτικά. Η Έκθεση αναγνωρίζει ότι τα Μνημόνια στερούνταν συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής και όχι μόνο απέτυχαν να επαναφέρουν έγκαιρα τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά την καθήλωσαν με απώλεια περισσότερου από το 25% του ΑΕΠ της. Συνεπώς, η επικείμενη έξοδος από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και αυξάνει την ευθύνη μας. Η έξοδος από το καθεστώς ειδικής επιτροπείας δεν έχει μόνο συμβολική διάσταση, αλλά συνιστά μια πράξη που αναδεικνύει την ουσιαστική δυνατότητα-αφετηρία για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος που θα αντιμετωπίζει τις αιτίες των παθογενειών του παρελθόντος και θα θέτει τις βάσεις για Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Αυτό που έχει ειδική σημασία είναι πως το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην και νυν συνεργάτες του είχαν ενεργή εμπλοκή και ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΤΧΣ που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτηρίζει ως κακώς κείμενα . Δεδομένου ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει πάρει από το 2015 τα θέματα των τραπεζών από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών παρακάμπτοντας την Γενική Γραμματέα του υπουργείου και τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το γεγονός ότι δεν κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα των τραπεζών (στο οποίο εστιάζει η έκθεση) προκαλεί αρνητική εντύπωση.

Κατά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν επικεντρώθηκαν επαρκώς στη διακυβέρνηση και την εγχώρια εποπτεία των λιγότερο σημαντικών τραπεζών. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Τράπεζα Πειραιώς (η μεγαλύτερη τράπεζα από άποψη ενεργητικού). «Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου προγράμματος, επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε από την ΤτΕ και τον SSM τον Μάρτιο του 2016 ανέδειξε στη μεγαλύτερη εξ αυτών τράπεζα σοβαρές εσωτερικές αδυναμίες όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση των κινδύνων και τις πρακτικές δανεισμού», σημειώνεται σχετικά.

Σοβαρές ευθύνες αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΤΧΣ ήγειρε σοβαρές ανησυχίες ως προς τη διαφάνειά της και οι όροι του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα συχνές αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση του ΤΧΣ (34 στελέχη την πρώτη εξαετία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων προέδρων και τεσσάρων διευθυνόντων συμβούλων), πρακτική η οποία ενείχε κινδύνους ασυνέχειας στη γνώση του αντικειμένου και μειωμένης επιρροής στις τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ ήταν μέτοχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης