Περισσότερα από 36 δισ. ευρώ κρατούν οι Έλληνες στα «στρώματα»
Χαρτονομίσματα αξίας 36 δισ. ευρώ διακρατούσαν οι Έλληνες σε φυσική μορφή εκτός του τραπεζικού συστήματος, στα σπίτια τους ή σε θυρίδες τον Οκτώβριο 2017. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 το σχετικό ποσό είναι μειωμένο κατά 7,4 δισ. ευρώ περίπου.
Το συνολικό χρήμα που βρίσκεται σε κυκλοφορία και το οποίο μειώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, καθώς και αυτά που μας χορηγεί εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση τη ζήτηση για χαρτονομίσματα που εκδηλώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις.
Με δεδομένο ότι τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στη χώρα μας στο πλαίσιο της κατανομής χαρτονομισμάτων από το ευρωσύστημα είναι περίπου σταθερά η μεγάλη μείωση που παρατηρείται αφορά στην πρόσθετη ρευστότητα που χορηγείται με βάση τη ζήτηση από το ευρωσύστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος (τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία) διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 30,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ ανήλθαν σε 5,96 δισ. ευρώ.
Για να καταδειχθεί η διαφορά σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, αρκεί να τονιστεί πως τότε τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία ήταν 29,2 δισ. ευρώ, οι δε πρόσθετη ρευστότητα από το ευρωσύστημα ήταν στα 14,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος . Γιατί η μείωση της συνολικής ρευστότητας έχει σημασία;
Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση» υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά για το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται, «τα διαθέσιμα σε κυκλοφορία δείχνουν το εύρος πιθανών μελλοντικών καταθετικών ροών». Αυτό το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία είχε αυξηθεί σημαντικά μετά το τέλος του 2014, αλλά πλέον έχει αρχίσει να μειώνεται. Από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, τα διαθέσιμα σε κυκλοφορία, αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, αλλά από τότε έχουν μειωθεί κατά 14 δισ. ευρώ.
Αυτό που επισημαίνει η Κομισιόν είναι πως από τις αρχές του 2017 έως το τέλος Ιουνίου, 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεων εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα και τα μετρητά σε κυκλοφορία μειώθηκαν σχεδόν κατά το ίδιο ποσό! Αυτό σημαίνει πως υπήρχε μια μείωση στη συνολική ρευστότητα κατά 4,2 δισ. ευρώ.