ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» το υπουργείο Οικονομικών για τους πλειστηριασμούς

Eurokinissi / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα καλά λόγια περισσεύουν για την πορεία του προγράμματος διάσωσης -το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, η Ελλάδα, έγινε ξαφνικά το... άκακο αρνάκι! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν γενναιόδωρη στις προβλέψεις: Στο 3,9% του ΑΕΠ το ελληνικό πλεόνασμα του 2018, στο 3,7% το 2019. Το χρέος θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια, στο 170,1% του ΑΕΠ το 2019 από 179,6% φέτος, ενώ το 2018 το πλεόνασμα προϋπολογισμού θα είναι 0,9% σε αντίθεση με φετινό έλλειμμα, 1,2%. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον παλιό της εαυτό όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" είναι αναγκασμένη (;) για να βγει το πρόγραμμα να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκειμένου να σωθούν οι τραπεζίτες!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη, κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού κινδύνου από τα "κόκκινα δάνεια" που ανέρχονται, περίπου, σε 110 δισ. ευρώ! Η πρώτη (κερδισμένη) μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ήταν να μην υποβληθούν σε έλεγχο ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Asset Quality Review - AQR) αλλά σε stress test, παρόμοια μ' αυτά που θα υποβληθούν σε όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Μόνη διαφορά ότι θα πραγματοποιηθούν από το Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2018, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης στις οποίες τα stress test θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018. Κι αυτό προκειμένου, αν χρειαστούν μέτρα (ανακεφαλαιοποίηση), να χρησιμοποιηθούν από τα 86 δισ. ευρώ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS), και να μην υπάρξει νέος δανεισμός.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολη η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως το τέλος Νοεμβρίου. Συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Ο Μάριο Ντράγκι, στο τελευταίο Eurogroup ήταν σαφής: οι πλειστηριασμοί δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο αλλά ένα μείζον ζήτημα που συνδέεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το μήνυμα ελήφθη από την κυβέρνηση που εμφανίζεται υπέρμαχος να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Τα εγκαίνια του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνουν στις 29 Νοεμβρίου, όταν θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επιμένει για τους πλειστηριασμούς αφού, όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητοι προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που κάθονται σε "αναμμένα κάρβουνα" καθώς το σύστημα έπρεπε να ήταν έτοιμο από την 1η Σεπτεμβρίου και τώρα έχει πάει για την 1η Δεκεμβρίου, εκτιμούν ότι αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τις τράπεζες. Τι σημαίνει αυτό;. Ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για "καθαρή έξοδο" δεν θα υπάρξει, με όλες τις πολιτικές συνέπειες που εμπεριέχει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης