Τσακαλώτος: Οι τιμές των ΑΜΚ προσδιορίσθηκαν στη βάση του ευρωπαϊκού νόμου
Νέες αιχμές προς συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες που δεν απηύθυναν προσφορές προς τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ομιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση επί του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016.
Ο υπουργός ανέφερε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ολοκλήρωσε μια μεγάλη και σύνθετη διαδικασία, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πάνω από 10 δισ. ευρώ. «Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για την ελληνική οικονομία και μεγάλος αν σκεφθείτε ότι και οι τέσσερεις έψαχναν χρήματα την ίδια στιγμή», είπε.
Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, ο υπουργός είπε πως αυτές προέκυψαν μέσα από το ανελαστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. «Ξέρετε ότι για την τιμή που τόσα ακούσαμε στη Βουλή και στη συζήτηση για τα capital controls την Τρίτη, με τον ευρωπαϊκό νόμο δεν μπορεί να την επηρεάσει ούτε το Κράτος ούτε οι ίδιες οι τράπεζες. Άρα δεν είναι κάτι που ήταν μέσα στην πολιτική μας, που θα μπορούσαμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν μόνο 5,7 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εν δυνάμει η χώρα έχει δανειστεί 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. «Είναι ένα ζήτημα τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα, είναι ένα ζήτημα προς διαπραγμάτευση τι σημαίνει για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις που θα υπάρξει κρατική συμμετοχή, δηλαδή σε αυτές της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως το 25% οποιασδήποτε έλλειψης κεφαλαίου θα προσφερθεί μέσα από νέες μετοχές και ότι η συμμετοχή του κράτους θα είναι στην ίδια χαμηλή τιμή με αυτή της αύξησης.
«Η επιρροή που θα έχουμε στις τράπεζες συνεχίζεται και μέσα από το Cocos, , όπως στην περίπτωση της Εθνικής ή τις προνομιακές μετοχές στην περίπτωση της Eurobank», σημείωσε και προσέθεσε πως στην Eurobank το Δημόσιο έχει κρατήσει 950 εκατομμύρια από προνομιακές μετοχές, τις οποίες δεν μετέτρεψε στον μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 12 μηνών.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως οι μετοχές που έχει το Δημόσιο στις τέσσερις τράπεζες έχουν το δικαίωμα βέτο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. «Φαντάζομαι, ότι ξεχάσετε την Τρίτη να το αναφέρετε αυτό, όταν λέγατε ότι έχουμε δώσει όλες τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος προς του βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών επανάλαβε πως πριν γίνει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης έγραψε ένα γράμμα στους επικεφαλής και των τεσσάρων τραπεζών τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική ηθική υποχρέωση να υπάρξουν πρόσφορες μετοχών και στην εγχώρια αγορά.
«Μόνο δύο από αυτές τις τράπεζες το έχουν κάνει αυτό το βήμα και οι άλλες δύο τράπεζες, που από ευγένεια δεν ονομάζω αυτή τη στιγμή, θα πρέπει γρήγορα στην ίδια τιμή να κάνουν προσφορά μετοχών στην εγχώρια αγορά. Πάλι αυτό είναι η άλλη μεριά του ίδιου νομίσματος της χαμηλής τιμής, γιατί μπορούν Έλληνες ιδιώτες να μπουν και να πάρουν μετοχές σε αυτή την χαμηλή τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς από τον Γενικό Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο γιατί δεν άσκησε το ΤΧΣ στα ΔΣ των τραπεζών βέτο για να μετάσχουν οι Έλληνες στις ανακεφαλαιοποιήσεις ο υπουργός αποσυνέδεσε την επιστολή του με το βέτο του ΤΧΣ. «Πρέπει να μας δώσετε την επιστολή για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά έτσι κι αλλιώς το να στείλετε μια επιστολή και να μην ασκήσετε το θεσμικό ρόλο σας, ως Υπουργός, δεν σας απαλλάσσει ευθυνών», είπε ο κ. Κουτσούκος, για να απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος ως εξής: «Το γράμμα μπορεί να έχετε, δεν έχει σχέση ,όμως νομίζω με το βέτο αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό ζήτημα για να χρησιμοποιηθεί το βέτο. Το βέτο είναι για μεγάλα ζητήματα, για συγχωνεύσεις, τέτοια πράγματα νομίζω. Αλλά αυτό μπορώ να το τσεκάρω».