ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πληρωμή φόρων κατευθύνθηκε μεγάλο ποσό καταθέσεων τον Οκτώβριο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί τα κρατικά έσοδα να αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ωστόσο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν υποχώρηση, καθώς κατευθύνθηκαν στην πληρωμή φόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,438 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο αυξημένα κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι του αναθεωρημένου μηναίου στόχου.

Η αύξηση των εσόδων του Οκτωβρίου αποδόθηκε στις καλύτερες των εκτιμώμενων επιδόσεις από τους φόρους στην περιουσία (πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ) που ξεπέρασαν το στόχο κατά 201 εκατ. ευρώ, στους λοιπούς άμεσους φόρους που ήταν κατά 40 εκατ. ευρώ υψηλότεροι του αναμενόμενου και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων που αυξήθηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, καθώς τα νοικοκυριά προσέτρεξαν να προμηθευτούν πετρέλαιο για το χειμώνα.

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις ανάγκασαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βάλουν χέρι στις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 589 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα τέλη του μήνα στα 121,08 δισ. ευρώ, από 121,67 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 453 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 101,2 δισ. ευρώ, από 101,67 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Οι καταθέσεις του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 249 εκατ. ευρώ, από τα 8,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο στα 8,62 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Μείωση κατέγραψε και το ποσό των χρημάτων που διαθέτουν ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης στα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς από τα 1,78 δισ. ευρώ, περιορίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου στα 1,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 86 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος είναι επιβαρυμένος από φορολογικές υποχρεώσεις (τέλη κυκλοφορίας ,αναδρομικές προκαταβολές φόρου, ΕΝΦΙΑ, κ.α.) εκτιμάται πως το απόθεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης