Προειδοποιήσεις από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για την υπερχρέωση
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας λόγω της υψηλής μόχλευσης χτύπησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ζου Σιαοτσουάν. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Κίνας.
Σε άρθρο που έγραψε ο Ζου ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί η εποπτεία ώστε οι αγορές να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο θετικά για την πραγματική οικονομία. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει περισσότερο τις χρηματοπιστωτικές αγορές με το να κάνει πιο χαλαρούς τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων και πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση χρηματοπιστωτικών οργανισμών που δεν εδρεύουν στην Κίνα.
Ο 69χρονος Ζου αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί, καθώς βρίσκεται στη θέση αυτή τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Ζου έκανε ευθέως λόγο για φαινόμενα υπερδανεισμού στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να πραγματοποιεί εκστρατεία για να μειώσει τα επίπεδα δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα χρέη των επιχειρήσεων της χώρας ανήλθαν το 2016 στο 159% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 104% που ήταν πριν από δέκα χρόνια.
Μέχρι τώρα η Κίνα έχει αποφύγει την εκδήλωση σημαντικών προβλημάτων στην οικονομία της, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη κινείται ανοδικά εδώ και πολλά χρόνια. Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προειδοποιήσει ευθέως την κυβέρνηση στο Πεκίνο ότι στην Κίνα καταγράφονται φαινόμενα υπερδανεισμού με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν μάλιστα ότι το συνολικό βάρος από δάνεια έχει φτάσει στο τριπλάσιο του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Κίνας. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετές εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους και αθετούν πληρωμές σε ομόλογα.