ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προβεβλημένος» ο νέος Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο Αλεσάντρο Λέιπολντ EPA

Ο Ιταλός Αλεσάντρο Λέιπολντ συγκαταλέγεται στους 100 οικονομολόγους με την μεγαλύτερη επιρροή σήμερα στο κόσμο. Από αύριο, 1η Νοεμβρίου, ο Λέιπολντ θα είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ υπεύθυνος για τις Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Αλβανία και Σαν Μαρίνο, αντικαθιστώντας το σημερινό διευθυντή Κάρλο Κοταρέλι.

Στο ίδιο τμήμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και αντικατάστασης του Λέιπολντ θα παραμείνει ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ Λέιπολντ και Ψαλιδόπουλος εκπροσωπούν το 4,3% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ, ήτοι έχουν την όγδοη μεγαλύτερη ψήφο ανάμεσα σε 24 ομάδες κρατών.

Να σημειωθεί πως ο Λέιπολντ εργαζόταν για 26 χρόνια στο ΔΝΤ από το οποίο αποχώρησε το 2008 συνταξιοδοτούμενος μάλιστα από τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, θέση που κατέχει σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν. Μέχρι πρόσφατα ο 70ετής Λέιπολντ ήταν επικεφαλής οικονομολόγος στο Συμβούλιο της Λισαβόνας και έχει υπάρξει αρκετά παρεμβατικός για την ελληνική κρίση χρέους.

Ο Λέιπολντ ήταν από τους πρώτους που στις αρχές του 2010 είχαν επισημάνει πως το γεγονός πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας κατείχαν τότε περίπου 28 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, καθιστούσε άμεσα γερμανικό πρόβλημα το ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ακόμη, ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στην ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, προτείνοντας μάλιστα ελεγχόμενο χρεοστάσιο (κάτι που έγινε το 2012) με ειδική πρόνοια για τις τράπεζες που θα βρίσκονταν σε δυσμενή θέση λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους (κάτι που απεδείχθη περίτρανα στην ελληνική υπόθεση).

Ο Αλεσάντρο Λέιπολντ υπό το νέο του ρόλο θα είναι σε στενή συνεργασία με τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο και την ελληνική κυβέρνηση για την προαγωγή των ελληνικών θέσεων.

Να σημειωθεί πως στην ενημέρωση που έγινε για την Ελλάδα στη τελευταία Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ τονίσθηκε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να σταματήσει να εξαρτάται από τα διεθνή δάνεια διάσωσης εν όψει της λήξεως του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESΜ.

Όπως υπογραμμίστηκε, μετά από την τρίτη αξιολόγηση η προσοχή θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η δημιουργία ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος για την εξυπηρέτηση του χρέους, η επανάκτηση βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές και η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Για το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με τη Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριου η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει τότε.

Ρόλος των κ.κ. Λέιπολντ και Ψαλιδόπουλου είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή και το ίδιο το Ταμείο να πάρει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει τη συζήτηση με την ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης