ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας – Πότε η εφορία δίνει το «πράσινο φως»

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας – Πότε η εφορία δίνει το «πράσινο φως»
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δέχθηκε προσφάτως ενδικοφανή προσφυγή φορολογούμενου για μεταφορά της φορολογική του κατοικίας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα την χωριστή υποβολή δήλωσης με την σύζυγό του.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών επικαλείται στο σκεπτικό της την απόφαση 1445/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έχει ερμηνευτεί η έννοια και τα κριτήρια φορολογικής κατοικίας.

Η απόφαση 1445/2016 του ΣτΕ έκρινε ότι, σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι δεν έχει τη φορολογική κατοικία του σ’ αυτήν, δεν υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος με τον ή τη σύζυγό του, επειδή το έτερον ήμισυ πληροί κριτήρια φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.

Στην εν λόγω περίπτωση ο φορολογούμενος με την ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε, ζήτησε να ακυρωθούν οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 και φορολογικού έτους 2014 καθώς κατά το έτος 2013 η παραμονή του στην Ελλάδα δεν υπερέβη τις 183 ημέρες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 εργαζόταν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς για τα δύο αυτά έτη το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου κατοικεί και εργάζεται μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ως κάτοικος εξωτερικού κατά τα έτη 2013 και 2014 δύναται να φορολογηθεί μόνο για το εισόδημα που απέκτησε στην Ελλάδα για το έτος 2013 και για το έτος 2014.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δέχθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό από 1.1.2014 και κατά συνέπεια από τον χρόνο αυτό και μετά έχει την δυνατότητα υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.