ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: Στόχος η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

EE: Στόχος η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
Sooc

Παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2017, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι οι συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα ήταν εκτός από καλές και εποικοδομητικές.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά θέματα, Ανίκα Μπράιτχαρντ , οι εργασίες σε «τεχνικό» επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του 2017. Σημείωσε δε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών, την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται – μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 24 από τα 95. Παρά τα θετικά σχόλια και τα εκατέρωθεν χαμόγελα κατά την παραμονή των θεσμών στη χώρα και στις συναντήσεις που είχαν με το κυβερνητικό επιτελείο τα «αγκάθια» που παραμένουν μεταθέτουν το νέο ραντεβού για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής των uεσμών συμφωνούν στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και ειδικότερα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μάλιστα εξέφρασαν και την εκτίμηση ότι δεν τίθεται ζήτημα επιπλέον μέτρων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα υπάρχει περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα αγκάθια όμως, τα ζητήματα δηλαδή που διατηρούνται αμφιβολίες ως προς την εμπρόθεσμη επίλυσή τους στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, είναι οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, όπως - μεταξύ άλλων - η πώληση μονάδων λιγνίτη από τη ΔΕΗ.

Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν και για τις αποκρατικοποιήσεις - ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Υπερταμείο ενώ οι θεσμοί διατυπώνουν σταθερά τις ενστάσεις τους σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα που προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στα πρότυπα της «13ης σύνταξης».

Πρόκειται για ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, με τους θεσμούς να αντιτείνουν από την πλευρά τους ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα.
Στόχος και των δύο πλευρών πάντως παραμένει η γ’ αξιολόγησης του προγράμματος εντός του 2017, παρότι αυτήν τη στιγμή πρακτικά απομένει προς εκπλήρωση περίπου το 80% των προαπαιτούμενων.