ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Παραπέμφθηκαν για το Νοέμβριο οι αλλαγές στα επιδόματα

EUROKINISSI

Την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης (spending review) ώστε να προσδιοριστεί το ποσό που θα μπορέσει να ανακατανεμηθεί από τον προϋπολογισμό για την επιδοματική πολιτική θα αναμένουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και κατέδειξε πως η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων παραμένει ένα από τα εκκρεμή θέμα της αξιολόγησης που θα επανεξεταστεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Το spending review αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση καταδείχθηκε πως οι δανειστές δεν έχουν την οριστική εικόνα για το spending review και πως θα πρέπει να αποτυπωθούν τα σχετικά στοιχεία για την εξοικονόμηση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2018, ώστε από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει να προσδιοριστεί ακολούθως το εύρος των παρεμβάσεων και κυρίως η τύχη των επιδομάτων.

Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει μέσα στον Νοέμβριο να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, στη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας, σε αλλαγές στα μεταφορικά επιδόματα, στις παροχές σε φοιτητές, αλλά και στην επιδότηση ενοικίου.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών έχει εντοπίσει μη αποτελεσματικές πρωτογενείς δαπάνες ύψους 320 εκατ. ευρώ, τις οποίες αποτύπωσε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης