ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση θεσμών-τραπεζιτών για «κόκκινα» δάνεια και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Κόκκινα» δάνεια και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εξετάσθηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), με τους διευθύνοντες συμβούλους των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Για τα «κόκκινα» δάνεια οι θεσμοί και κυρίως ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό μείωσης τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για εντατικοποίηση των χειρισμών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας, εξετάζουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των οποίων θα μειωθεί ο υψηλός δείκτη αθέτησης, δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δρομολογούν και νέα εργαλεία για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.

Να σημειωθεί πως οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το επόμενο έτος είναι 30% αυξημένοι σε σχέση με εφέτος. Συνολικά το πλάνο των τραπεζών προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 37 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του 2019, οι τράπεζες πρέπει να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 66,7 δισ. ευρώ από τα 102,9 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2017 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 40,2 δισ. ευρώ από 72,80 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ επενδύουν πολλά και στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Κατά πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ωστόσο, το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν δεχθεί να υπάρξει για περιορισμένο διάστημα ένα άτυπο μορατόριουμ για την αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών για ακίνητα που έχουν εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους του δανειστές.

Η δέσμευση των τραπεζών προς την κυβέρνηση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου και αφορά σε όλα τα ακίνητα φυσικών προσώπων, δηλαδή είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία είτε όχι. Δεν αφορά όμως τους πλειστηριασμούς για μεγάλα ακίνητα (εμπορικά ή βιομηχανικά ή μεγαλύτερης αξίας κατοικίες), που αποτελούν άλλωστε το μεγάλο απόθεμα των ακινήτων προς ρευστοποίηση και για τα οποία έχουν ξεκινήσει διαδικασίες.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες, δηλαδή η μία 11 π.μ.-1 μ.μ. και η δεύτερη 3 μ.μ.-5 μ.μ. Με τον τρόπο αυτό οι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα θα είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με σήμερα. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό προσεγγίζει ήδη τα 15.000 ακίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης