Νέο «mea culpa» από ΔΝΤ για Ελλάδα
Σε λάθη και παραλείψεις που έχει κάνει το ΔΝΤ από το 2010 έως σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στις νέες προτεραιότητες πολιτικής του Ταμείου για την Ελλάδα αναφέρονται εκθέσεις που δημοσιοποίησε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.
Η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ είναι απολογιστική και αναφέρεται σε πεπραγμένα του 2015 (IMF Annual Report 2015). Σε αυτή υπογραμμίζεται πως στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν κατέβαλε ως όφειλε δύο δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, χάνοντας έτσι προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Αν και η Ελλάδα αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου 2015, η έκθεση του Ταμείου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το 2016 η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του διεθνούς οργανισμού και πως μέσα στο νέος έτος θα πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Επισκοπώντας τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ΔΝΤ αρκείται στο να αναφέρει πως οι συζητήσεις πολιτικής εστίασαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. «Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής», σημειώνεται στην έκθεση.
Διδάγματα από την κρίση
Η δεύτερη έκθεση του ΔΝΤ συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) του Ταμείου και εστιάζει στα διδάγματα που έχει βγάλει το προσωπικό του Ταμείου από τα προγράμματα στηρίξεως διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΙΕΟ, από την ελληνική κρίση το ΔΝΤ έχει πλέον διαπιστώσει «την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Η πρόσφατη αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΔΝΤ προς την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος και η επιμονή του Ταμείου για σημαντική ελάφρυνσή του, δείχνουν πως τα λάθη του παρελθόντος έχουν ενσωματωθεί στην ανάλυση του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε το ΔΝΤ μέσα στο καλοκαίρι, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Όπως επισημαίνεται, το χρέος αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, και μπορεί να γίνει πλέον βιώσιμο μέσω μέτρων ελάφρυνσης που ξεπερνούν κατά πολύ το τι ήταν έως τώρα πρόθυμη να σκεφτεί η Ευρώπη.
«Αν η Ευρώπη προτιμά και πάλι να παράσχει ελάφρυνση χρέους μέσω παρατάσεων στις λήξεις, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ δραματική παράταση με περιόδους χάριτος ας πούμε 30 ετών για ολόκληρο το απόθεμα χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας», σημειώνεται στην σχετική έκθεση του Ταμείου.
Τέλος, το Ταμείο έχει εκφράσει προβληματισμό και για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες. «Ελάχιστες χώρες το έχουν καταφέρει αυτό», επισημαίνεται με νόημα στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.