Δημόσιο:Αποπλήρωσε «φέσια» 1,2 δισ. ευρώ, «τρέχει» για άλλα τόσα
Στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Δημόσιο εξόφλησε στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου συνολικές οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους άνω των 960 εκατ. ευρώ, θα παράσχει σήμερα στους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταδεικνύουν πως οι ιδιώτες έλαβαν στο τελευταίο τετράμηνο από το Δημόσιο συνολικά 1, 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) του Ιουνίου και τα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προσκομίσει στοιχεία στους θεσμούς και στο EuroWorking Group που να αποδεικνύουν ότι έως το τέλος του μήνα το 80% του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 960 εκατ. ευρώ έχει καταβληθεί στους ιδιώτες.
Αυτά τα στοιχεία θα λάβουν σήμερα από τον κ. Χουλιαράκη οι θεσμοί και θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group την Πέμπτη, ώστε να παρασχεθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ έως τις 31 Οκτωβρίου. Αν τα στοιχεία αυτά δεν ήταν διαθέσιμα έως το τέλους του μήνα η Ελλάδα θα έχανε τη δόση και θα έπρεπε να δίνονταν νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από την ευρωζώνη για τη χορήγηση της, κάτι που όμως δεν θα χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευθεί να συνεισφέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ που λαμβάνει από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνοντας την υπο- δόση των 800 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δρομολογήσει ξανά την καταβολή οφειλών προς ιδιώτες ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προσθέτοντας στα χρήματα του ESM –ξανά- 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Μετά τη λήψη της υπο – δόσης των 800 εκατ. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις του ESM προς τη χώρα μας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης θα διαμορφωθούν σε 40,2 δισ. ευρώ, με τον ESM και τον EFSF να έχουν αθροιστικά εκταμιεύσει προς την Ελλάδα την πενταετία 2012-2017 δάνεια ύψους 182 δισ. ευρώ. Μετά τη νέα εκταμίευση ο ESM θα κατέχει το 71% του ελληνικού χρέους, άλλοι επενδυτές το 20,4%, το ΔΝΤ θα κατέχει το 4%, η ΕΚΤ το 3,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος το 1,1%.
Να σημειωθεί πως τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που αφορούσαν στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αποτύπωναν εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 6,026 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Σε αυτά μάλιστα τα μεγέθη δεν περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και 850 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων.
Το Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μείωσε τις συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου στο 1,25 δισ. ευρώ κατά την 29η Σεπτεμβρίου. Πέραν από τις επιστροφές φόρου εξοφλήθηκαν μέσα στις 90 ημέρες που προηγήθηκαν και «φέσια» των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων, των Δήμων και των υπουργείων, ενώ διεκπεραιώθηκαν και χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.