ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το πολυνομοσχέδιο ευνοεί τους φοροφυγάδες

Γιατί το πολυνομοσχέδιο ευνοεί τους φοροφυγάδες
REUTERS/Jon Nazca

Τα πάνω κάτω έρχονται σε φορολογία και δημόσια διοίκηση μετά την ψήφιση, με 154 "ναι" από τη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου – οδοστρωτήρα. Ωστόσο, τα σκληρό ροκ των μέτρων για το ασφαλιστικό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Με το πολυνομοσχέδιο, καλύφθηκε μόνο το 30% των 49 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, χωρίς η κυβέρνηση να έχει αγγίξει μέχρι στιγμής την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού. Το υπόλοιπο 70% των προαπαιτούμενων, εκτός από το ασφαλιστικό, αφορά στον καθορισμό στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και δευτερογενή νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.α).

Τι αλλάζει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

  • Καταργείται η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ατομικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου στα ενοίκια, από 11% σε 15% και από 33% σε 35%, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.
  • Καταργείται από το 2015 η απαλλαγή των ιδιοκτητών για τα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς και η εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άτυπων ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικίας, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος.
  • Για ποσό ΕΝΦΙΑ έως και ένα ευρώ, δεν το πληρώνουμε. Από ένα ευρώ και πάνω, πληρώνουμε κανονικά

Το δημόσιο «βάζει χέρι» στο δημόσιο

Το δημόσιο μπορεί να έχει πρόσβαση στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων του δημοσίου και δημιουργείται ένας κοινός λογαριασμός που θα μπαίνουν όλα τα χρήματα των κρατικών φορέων υποχρεωτικά. Γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, στις περιπτώσεις αποκλίσεων άνω του 10%, στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.

Το πολυνομοσχέδιο ευνοεί τους φοροφυγάδες

Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται για όσους εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθώς γλιτώνουν από το 20% έως και το 90% των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί. Αυτό αφορά και όσα παραπτώματα έχουν εντοπιστεί πριν το 2014. Επίσης, καταργούνται όλα τα αυτοτελή πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Ενώ δεν θα δεσμεύονται τα ακίνητα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων φοροδιαφεύγουν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Τί θα γίνει με τις 100 δόσεις

Οι κακοπληρωτές των 100 δόσεων, χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών. Αυτό ισχύει για όσους αφήνουν απλήρωτες για ένα μήνες τις νέες υποχρεώσεις τους. Οι δόσεις θα υπολογίζονται από την αρχή, αν η εφορία κρίνει ότι ο οφειλέτης διαθέτει επαρκές εισόδημα για να πληρώσει περισσότερες.

Φοροδιαφυγή και φυλακίσεις για χρέη

Ως έγκλημα φοροδιαφυγής ορίζεται η μη απόδοση φόρου 100.000 ευρώ (πλημμέλημα) ή 150.000 ευρώ (κακούργημα) και άνω. Για τον ΦΠΑ, προβλέπονται μικρότερα ποσά για την θεμελίωση τόσο της πλημμεληματικής (50.000 ευρώ) όσο και της κακουργηματικής μορφής (100.000 ευρώ) των εγκλημάτων. Ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβάλλεται για το ποσό των 100.000 ευρώ, που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Ποινή φυλάκισης τριών ετών επιβάλλεται για το ποσό των 200.000 ευρώ οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες επέρχονται αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και επηρεάζονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1-9-2015, έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 19-8-2015 και μετά, όσους υπαλλήλους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1-7-2015 και μετά και τυγχάνει να δικαιούνται το κατώτατο όριο του Δημοσίου και όσους υπαλλήλους αποχωρούν από την υπηρεσία και η σύνταξή τους καταβάλλεται μειωμένη.

Οι νέες αλλαγές επηρεάζου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υποχρεούνταν έως τώρα σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Ενδεικτικά τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Στη βάση αυτή προκύπτει μείωση της σύνταξης των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015 και μετά.

Οι συνταξιούχοι οφειλέτες

Με το πολυνομοσχέδιο καταργήθηκε η διάταξη που προβλέπει πως η σύνταξη σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αν το οφειλόμενο ποσό εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των 55 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για κάθε ασφαλιστικό φορέα ή τομέα και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, στα οποία περιλαμβάνεται η κύρια οφειλή, καθώς και τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις και ποσά από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, και όχι πέραν του ποσού των 25.000 ευρώ. Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60. Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ακόμη, καταργήθηκε η διάταξη περί επαναχορήγησης σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου 2015 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 που αφορά κυρίως στους ομογενείς χορηγείται ή επαναχορηγείται μόνον σε όσους υπέβαλαν αίτηση από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, αποσύρθηκε η διάταξη για δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων μετά την έκδοση εντολής ελέγχου, που περιλαμβανόταν στις εκτενείς διευκρινίσεις για θέματα φοροδιαφυγής που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο υπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι, από το άρθρο 13 που απαλλάσσει τους παραχωρησιούχους από τα δημοτικά τέλη, εξαιρούνται όσοι έχουν σύμβαση παραχώρησης μέχρι σήμερα.

Ποιοι ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο – σκούπα ψήφισαν, επί της αρχής σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλαδή οι 154 κυβερνητικοί βουλευτές. Ο βουλευτής Αχαϊας, Νίκος Νικόλόπουλος, αν και είπε «ναι» επί της αρχής, ωστόσο, καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13, 21. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή συνολικά 140 βουλευτές, καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, υπήρξαν κατ΄εξαίρεση θετικές ψήφοι σε συγκεκριμένα άρθρα.