ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδύναμος κρίκος» οι χρηματιστηριακές εταιρείες των τραπεζών

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι χρηματιστηριακές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν στις τελευταίες χρήσεις διαρκώς ζημίες κάτι που έχει επισημανθεί από στελέχη των θεσμών που ασχολούνται με τα τραπεζικά ζητήματα και παρακολουθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρόσφατη τεχνικής φύσης αξιολόγηση, το ενδιαφέρον των δανειστών επικεντρώθηκε στην κεφαλαιακή κατάσταση των χρηματιστηριακών εταιρειών των τραπεζών, στην κερδοφορία τους, αλλά και στο πόσα άτομα απασχολούν ως προσωπικό.

Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία του 2016 στις χρηματιστηριακές θυγατρικές των Πειραιώς, Εθνική, Alpha Βank και Eurobank απασχολούνταν συνολικά 329 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% του συνόλου των εργαζομένων στους εν λόγω τραπεζικούς ομίλους (συνολικά 63.295 άτομα το 2016).

Οι ζημιές μετά φόρους της Eurobank Equities ανήλθαν σε 3,9 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ η εταιρεία απασχολούσε την ίδια χρονιά 88 άτομα. Η Εθνική Χρηματιστηριακή κατέγραψε πέρυσι ζημιές μετά φόρους 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα απασχολούσε 82 άτομα. Η Alpha Finance είχε 77 άτομα προσωπικό και ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Piraeus Equities είχε 82 άτομα προσωπικό και ζημιές μετά φόρων 2,3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η Eurobank Equities διέθετε το 2016 κεφάλαια ύψους 63 εκατ. ευρώ, η Εθνική Χρηματιστηριακή κεφάλαια 60,5 εκατ. ευρώ, η Piraeus Equities κεφάλαια 58 εκατ. ευρώ και η Alpha Finance κεφάλαια 30,6 εκατ. ευρώ.

Η ανάλυση των δανειστών δείχνει πως μέσα σε ένα περιοριστικό επενδυτικά περιβάλλον η συντήρηση υψηλών μισθολογίων και συνακόλουθα λειτουργικών εξόδων θα περιορίζει διαρκώς τη δυνατότητα επίτευξης κερδοφορίας των χρηματιστηριακών εταιρειών. Οι ίδιοι θεωρούν πως όσο οι ζημιές διαιωνίζονται τόσο θα μειώνονται τα κεφάλαια των χρηματιστηριακών εταιρειών και αντίστοιχα θα προκύπτει ανάγκη στήριξής τους από τις μητρικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης