Πιτσιόρλας για Ελληνικό: Κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων
Yπάρχουν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα, υποστήριξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του πολυσυνεδρίου Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Κεφάλαιο και το Capital.gr.
Σιγά σιγά μπαίνουμε στην ανάπτυξη και το διεθνές κλίμα γύρω από την οικονομία αλλάζει, προσελκύουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας πως "όχι, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2014". Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει αλλάξει στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα και έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη, πρωτοφανής συναίνεση και αυτογνωσία για αυτά τα πράγματα. "Νομίζω ότι είμαστε στο σημείο να επιλύσουμε θέματα που ήταν αδιανόητα στο παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως είναι αναγκαίο να δούμε τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της ανάπτυξης. "Να φύγουμε από τις ρηχές συζητήσεις", υπογράμμισε.
Πρώτον, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. Χωρίς αυτό, όλα είναι υπό αίρεση. Ο τουρισμός πήγε καλά, αλλά προϋπόθεση η σταθερότητα. Να ασκήσουμε πολιτική που θα πετυχαίνει αυτήν τη σταθερότητα, ανέφερε αρχικά. Για την Ελλάδα το να υπάρχουν ορισμένου τύπου σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από κρίσιμο. "Διαμορφώνονται σχέσεις τεταμένες της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Εμάς μας συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία. Σε αυτά τα θέματα οφείλουμε να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Να λύσουμε επιτέλους το θέμα των Σκοπίων, γιατί σε κάποια θέματα κινδυνεύει να παρακαμφθεί. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρουμε σαφείς κατευθύνσεις με συναίνεση, αποφεύγοντας εντάσεις".
Δεύτερον, πρέπει να αποκτήσουμε μια στρατηγική ανάπτυξης, που συνεπάγεται δύσκολες επιλογές. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, είναι "ντροπιαστικό για όλους μας να είναι μνημονιακή υποχρέωση η διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πρέπει να ξεριζώσουμε τα εμπόδια που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε αυτήν τη στρατηγική".
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πολυνομίας, να εκσυγχρονίσουμε και να κωδικοποιήσουμε τη νομοθεσία και να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο. Και φυσικά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Συνεχίζοντας, δήλωσε πως πρέπει "να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν είναι θέμα εντολών. Υπάρχει το ζήτημα της πολυνομίας, εξαιτίας του οποίου ο καθένας μπορεί να πει κάτι διαφορετικό.
Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού είπε οτι στο παρελθόν "υπήρχε τεράστια κοινωνική σύγκρουση. Όλοι οι όμοροι δήμοι ήταν αντίθετοι στο έργο. Κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Ο δασάρχης από τους νόμους πρέπει να ανατρέξει σε μια παλιότερη περίοδο από το αεροδρόμιο. Αυτό το θέμα το έχουν ζήσει όλοι οι Έλληνες που πέρασαν από το δασαρχείο. Δεν μπορούμε να λέμε στο ΚΑΣ μη λες για αρχαιότητες. Στο παρελθόν υπήρξαν κακές πρακτικές και πολιτικές. Έχουμε αυστηρό αρχαιολογικό νόμο, σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και πρέπει αυτά τα δύο να παντρευτούν. Λείπει ο διάλογος και η διαβούλευση".
Τώρα, για το Ελληνικό, πρόσθεσε, "κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων. Αυτό δεν λύνεται διά νόμου. Είναι θέμα αντίληψης, για να διαμορφώσουμε αντιλήψεις μέσω της διαβούλευσης για το σήμερα. Υπάρχει η πλευρά του κράτους, που είναι επιφυλακτική απέναντι στον ιδιώτη, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν υπάρξει άπειρες κακές πρακτικές που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά του κράτους".
Ο κ. Πιτσιόρλας κατέληξε πως η εικόνα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες να συζητήσουμε θετικά για την ανάπτυξη της χώρας”.