ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετήσια έσοδα 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό από τις παιγνιομηχανές

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εισήχθη σήμερα προς εξέταση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων» που είχε κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουλή.


Το σχέδιο νόμου αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά των τυχερών παιγνίων και των παιγνιομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ, καθώς μειώνει τον συνολικό αριθμό των VLTs στην Ελλάδα από 35.000 σε 25.000, ενώ επιπλέον αυξάνει τον αριθμό των παιγνιομηχανών ανά σημείο διεξαγωγής του παιγνίου.

Συγκεκριμένα, στους αμιγείς χώρους διεξαγωγής του παιγνίου (gaming halls) ο μέγιστος αριθμός των VLTs αυξάνεται μέχρι 50 από 25 που ήταν σήμερα. Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ο μέγιστος αριθμός ανέρχεται σε 15, αντί τριών που είναι σήμερα.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, έρχονται με στόχο τον εξορθολογισμό του παιγνίου, τη μείωση της έκθεσης του κοινού και τέλος τον αποτελεσματικότερο έλεγχο. Με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις απαιτούνταν τουλάχιστον 400 gaming halls σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ πλέον μειώνονται στο μισό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε το 2011 για κάθε μια άδεια παιγνιομηχανήματος 16.000 ευρώ, δηλαδή 560 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 35.000 μηχανών. Σε αντιστάθμισμα ωστόσο της μείωσης του αριθμού των VLTs, η κυβέρνηση εισάγει την επέκταση του χρόνου ισχύος της άδειας των υπολοίπων. Έτσι, η άδεια λειτουργίας των 25.000 παιγνιομηχανών ορίζεται σε 18 έτη, αντί για 10 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το Δημόσιο θα έχει ετήσια έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, τονίζοντας ότι με τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο θα περιοριστεί δραστικά ο παράνομος τζόγος.

Ακόμη, απεκάλυψε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους δύο διαφορετικά νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή για την αρτιότερη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Όπως είπε ο ένα νομοσχέδιο θα αφορά στη λειτουργία των καζίνο και το άλλο στη λειτουργία της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Ένα βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, ένα φαινόμενο με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τυχερών παιγνίων, τα παράνομα «φρουτάκια» έχουν έσοδα της τάξης των 1.3 δισ. ευρώ, από τα οποία δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αλλά και εκτιμήσεις της αγοράς, στη χώρα μας λειτουργούν σε περισσότερα πάνω από 2.000 παράνομα στέκια, 65.000 με 100.000 παράνομες παιγνιομηχανές, που πραγματοποιούν ασύλληπτους τζίρους, χωρίς προστασία των παίκτες και κανένα έλεγχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ, από το 2005 έως το 2015, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνέπειες του νόμου είναι βαρύτατες τόσο για τους παρόχους (ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπαλλήλους κλπ.), όσο και για τους παίκτες, καθώς πραγματοποιούνται συλλήψεις και σχηματίζεται δικογραφία γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης