ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτογραφική διάταξη για υβριδικούς σταθμούς ενέργειας σε νησιά

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φωτογραφική τροπολογία που ρυθμίζει θέματα σχετικά με τους υβριδικούς σταθμούς και τα ειδικά πιλοτικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως με την τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, επανακαθορίζεται με τρόπο φωτογραφικό το νομοθετικό πλαίσιο για την σύναψη των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικού σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Δεδομένου ότι η τροπολογία κατατέθηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παραμένει άγνωστο το εάν είναι σε γνώση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και εάν η ΡΑΕ έχει εκδώσει γνώμη για το περιεχόμενο έτης.

Ενδεικτικά στη τροπολογία ορίζεται ότι οι κάτοχοι αδειών που έχουν συνδεθεί με το διαχειριστή του δικτύου πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες εγκατάστασης, καθώς και οι κάτοχοι αδειών που έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2015, έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν τις προαναφερόμενες συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3468/2006 που ισχύει για τους σταθμούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντί των διατάξεων του νόμου 4414/2016 που ισχύουν ειδικά για τους υβριδικούς σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης με υπουργική απόφαση δύο ειδικών πιλοτικών έργων σε δύο ηλεκτρικά συστήματα μη διασυνδεδεμένων νησιών και ένταξης σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμός παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγχρόνως τη διασφάλιση της κάλυψης της ζήτησης και της ασφαλούς λειτουργίας αυτών με τον πλέον οικονομικό τρόπο.

Με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται μεταξύ άλλων το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε ειδικού πιλοτικού έργου, η διάρκεια ισχύος, η μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης, οι αρχές τιμολόγησης, οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι ειδικοί όροι και τα κριτήρια αξιολόγησης της διαγωνιστικής διαδικασίας προσφορών, η διαδικασία κατάθεσης της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α..

Από την τροπολογία προκύπτουν πολλά ζήτημα. Αρχικά προβλέπει πως τα δύο ειδικά πιλοτικά έργα θα ενισχυθούν με το παλαιό καθεστώς ενισχύσεων το οποίο έχει καταργηθεί και το οποίο αποκλίνει από την νέα Κοινοτική νομοθεσία για την πράσινη ενέργεια, η οποία με σαφήνεια ορίζει πως θα πρέπει ο διαγωνισμός να διενεργείται με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια να ακολουθεί η υπογραφή σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με το πιο συμφέρον οικονομικά έργο.

Το γεγονός ότι η ενίσχυση των μονάδων θα γίνεται με τον παλαιό τρόπο συνεπάγεται πως η αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος θα γίνεται με πολύ πιο αυξημένες τιμές σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα. Πιο απλά το νέο καθεστώς δεν προβλέπεται αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για τις νέες μονάδες, σε αντίθεση με το παλαιό καθεστώς που έχει καταργηθεί και το οποίο προέβλεπε ετήσιες αποζημιώσεις (ανάλογα με το νησί έως και 188 χιλιάδες ευρώ ανά μεταβάτ). Ομοίως και η τιμή με την οποία θα πληρώνεται η παραγόμενη μεγαβατώρα είναι σχεδόν 65% μεγαλύτερη σε σχέση με τη τιμή που προκύπτει σήμερα για τους υβριδικού σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τέλος, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας της παραγόμενης ενέργειας παρέχοντας έτσι σταθερή τιμή για όλο το χρόνο διάρκειας ζωής του έργου. Να ξεκαθαριστεί πως αυτή η πρακτική καταργήθηκε με το 4414/2016 που προβλέπεται ότι εάν υπάρξει διασύνδεση του νησιού τότε το έργο θα πληρώνεται με την οριακή τιμή του συστήματος προσαυξανόμενη κατά ένα ποσό.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι το ποιους επιχειρηματίες θέλει να ευνοήσει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας μέσα από τη συγκεκριμένη διάταξη που παρακάμπτει τη νομοθεσία της ΕΕ και την ΡΑΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης