ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη "εξπρές" των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

Επίσκεψη "εξπρές" των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Ο επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Ράσμους Ρέφερ

Επίσκεψη εξπρές στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν την εβδομάδα που έρχεται οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) προκειμένου να έχουν συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα με την ελληνική κυβέρνηση.

Αν και η κοινή άποψη είναι πως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή καλύφθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό δεν ισχύσει. Σύμφωνα με τους πιστωτές μόλις το 30% των 49 προαπαιτουμένων, ενώ το λοιπό 70% συνδέεται με δευτερογενή νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.τ.λ.) και άλλες ενέργειες, όπως π.χ. καθορισμός στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα, αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Αλλά και το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων το οποίο εμπεριέχει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό κρίνεται πολύ πιο «τοξικό» από το πρώτο και προϋποθέτει ειδική διαβούλευση.

Ένα από τα θέματα που προέκυψαν «εμβόλιμα» είναι αυτό της παραίτησης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, μετά τις δίωξη που της ασκήθηκε από την Εισαγγελία. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είχαν συμπεριλάβει στο τρίτο Μνημόνιο διάταξη που όριζε πως η ΓΓΔΕ θα πρέπει να απολαμβάνει ανεξαρτησίας και να μη δέχεται «οχλήσεις» από πολιτικούς προϊσταμένους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η κ. Σαββαϊδου να διευκολύνει την κυβέρνηση υποβάλλοντας παραίτηση. Δεδομένου ότι θα πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση επικεφαλής της ΓΓΔΕ σε διάστημα 15 μηνών (μετά από εκείνη του Χ. Θεοχάρη τον Ιούνιο του 2014) οι θεσμοί ήδη εκφράζουν δυσφορία.

Σε κάθε περίπτωση στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, αυξημένη παρουσία θα έχει η ομάδα του Γιάννη Δραγασάκη. Είναι ενδεικτικό πως ο στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δημήτρης Λιάκος αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού και ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης του κ. Δραγασάκη έχει ήδη αναλάβει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς άμεσα θα τοποθετηθεί για Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στη θέση του απερχόμενου Νίκου Θεοχαράκη.

Με τη σύνθεση αυτή η διαπραγματευτική ομάδα θα υποδεχθεί την επομένη εβδομάδα τους κ.κ. Κοστέλο,Ρέφερ, Τζιαμαρόλι και την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ