ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 4.020 υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Έως 4.020 υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

«Πλαφόν» στον αριθμό των υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που μπορούν να μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βάζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σημειώνεται πως από τις 30 Οκτωβρίου 2015 όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του ΣΔΟΕ που άπτονται των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Στη βάση αυτή, στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ θα προστεθούν 500 νέες, που θα πληρωθούν από 350 ελεγκτές και 150 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.

Μαζί θα μεταφερθούν από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ κάποιες εκ των 38.000 υποθέσεων που χειρίζεται, αλλά και η υλικοτεχνική υποδομή καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και αφορούν σε αρμοδιότητες φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης εξέδωσε χθες απόφαση που προσδιορίζει τα κριτήρια επιλογής μεταφοράς υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή μεταφέρονται:

1) 1196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

2) Υποθέσεις που α) αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες, β) είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος και γ) δεν έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από Εισαγγελική Αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα, δ) αφορούν μόνο σε ένα ερευνώμενο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό).

3) Ο αριθμός των μεταφερομένων υποθέσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 4.020.

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι δε Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίζουν από ποια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ ή την ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.

Όσον αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το ΣΔΟΕ θα εξακολουθεί να λειτούργει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα, τα όπλα, τα ναρκωτικά, τους διαχειριστικούς ελέγχους, θέματα απάτης και τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ